Film i serije

Zovko: Nema novca za promociju pedofilije

Zovko: Nema novca za promociju pedofilije
Zovko: Nema novca za promociju pedofilije

SARAJEVO - Novi film rediteljice Jasmile Žbanić "Otok ljubavi" neće biti bosanskohercegovačke "nacionalnosti" zbog toga što Ministarstvo kulture i sporta FBiH ne želi sufinansirati njegovu produkciju.

Fondacija za kinematografiju FBiH, koja djeluje pri resornom ministarstvu, po drugi put je odlučila da neće izdvojiti ni fening za "Otok ljubavi". Iz producentske kuće "Deblokada" kažu da ovaj film neće imati pridjev bosanskohercegovački jer nema finansijsku podršku nijedne institucije vlasti u BiH.

Predstavnici Fondacije smatraju da se scenarij filma "Otok ljubavi" kosi s moralnim načelima članova Upravnog odbora Fondacije, a po svemu sudeći i sa moralnim stavovima žirija.

Tako nam je Tihomir Zovko, član UO Fondacije za kinematografiju FBiH, rekao da je nova odluka žirija gotovo identična s odlukom prvog žirija s početka maja, te da "Otok ljubavi" ni ovaj put nije dobio finansijsku podršku Fonda.

Zovko nam je "u povjerenju" rekao da scenarij ništa ne valja, te da je riječ o projektu koji, na neki način, podržava pedofiliju.

"Vi treba da pročitate taj scenarij. Inače ne čitam scenarije, jer to nije moj posao, ali ovaj sam pročitao. Pa to vam je strašno. Neka djeca su na jednom lijepom otoku i onda djevojčica pita odraslog muškarca o njegovom spolnom organu i erekciji. Takav film Fondacija nikada neće podržati. To vam ja odgovorno tvrdim", objasnio je Zovko.

Damir Ibrahimović, vlasnik producentske kuće "Deblokada" koja producira "Otok ljubavi", kaže da ih nije iznenadila odluka UO Fondacije za kinematografiju FBiH, te da i dalje smatraju da ovaj filmski projekat ispunjava sve kriterije i da je trebalo da bude podržan.

"Odluke Upravnog odbora Fondacije su u skladu sa Pravilnikom i mi ćemo ih kao takve poštovati. Međutim, izjava gospodina Zovke kao člana UO Fondacije za kinematografiju FBiH koji predstavlja Ministarstvo kulture i sporta FBiH, da film podržava pedofiliju je zlonamjerna i neodgovorna i pokazuje veliki stepen konzervativizma. Podsjećam da je film 'Otok ljubavi' dobio podršku Evropskog filmskog programa 'Media', odnosno programa koji je pokrenut od strane zemalja članica EU s ciljem promidžbe evropskih vrijednosti kroz film", rekao je Damir Ibrahimović i još jednom izrazio žaljenje što ovaj film neće biti bosanskohercegovački.

Scenarij za film "Otok ljubavi" Jasmila Žbanić piše s najprevođenijim savremenim piscem iz Bosne i Hercegovine Aleksandrom Hemonom, a planirano je da bude realiziran u toku 2011. i 2012. godine.

Iz "Deblokade" objašnjavaju da je "Otok ljubavi" filmska priča o granicama i oblicima ljubavi i porodičnim vrijednostima koje su testirane kroz prisutnost drugih, njihove vlastite "različite osobe" i ideju da postaju dio grupe u kojoj je interakcija neizbježna.

"Kroz ovaj film publika će ići na putovanje, na odmor s likovima filma. Autentično mjesto modernog hotelskog kompleksa iz socijalističke ere u Šibeniku ima važnu ulogu u filmu", ističu iz ove producentske kuće.

"Deblokada" je zbog sukoba interesa članova žirija uložila žalbu na odluku Fondacije za kinematografiju FBiH o dodjeli 1,2 miliona KM za filmske projekte u 2010. godini, objavljenu 8. maja. Potom je oformljen novi žiri koji je ovih dana donio gotovo identičnu odluku o finansiranju kao i prethodni i ponovo uskratio novac ovoj producentskoj kući.

Prvom odlukom najviše novca bila je dobila produkcija "Refresh" - 500.000 KM za dugometražni igrani film "Zehra" i "Fortuna" i 150.000 KM za regionalnu koprodukciju filma "Tuđa krv". Ostatak novca namijenjenog za domaći igrani film pripao je "Comprex" produkcijskoj kući i već snimljenom filmu Ahmeda Imamovića "The Show must go on".

Sredstva su novom odlukom ponovo dobila dva "Refreshova" filma, i to u istom iznosu, dok je Ahmed Imamović dobio 350.000 KM, odnosno 50.000 više nego prvi put. Ostatak budžeta raspodijeljen je na tri animirana filma, četiri dokumentarca i još jednu regionalnu koprodukciju - film "Nekada davno u Anadoliji" produkcije "2006" d.o.o. Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala.

Zabava u Berlinu

Tihomir Zovko nije stao s iznošenjem optužbi na račun rediteljice Jasmile Žbanić i producentske kuće "Deblokada", pa je rekao da je Ministarstvu kulture i sporta FBiH ispostavljen račun od 350.000 KM za zabavu koju je Žbanićeva organizirala u Berlinu nakon svjetske premijere svog filma "Na putu".

"To je bio čisti bezobrazluk i naravno da im nismo dali taj novac. Dobili su samo 100.000 KM", rekao je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije