Film i serije

"Zvezdi" žele vratiti sjaj

"Zvezdi" žele vratiti sjaj
"Zvezdi" žele vratiti sjaj

BEOGRAD - Beogradski bioskop "Zvezda" pokrenuo je novu onlajn kampanju za renoviranje zgrade u centru Beograda, koja je oživjela prije tri mjeseca, kada su aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa zauzeli godinama zapušteni prostor i započeli svakodnevne projekcije filmova.

Nova kampanja za prikupljanje sredstava za "Zvezdu"  pokrenuta je na sajtu "Indie Go Go" nakon neuspjele prve akcije na sajtu "Kickstarter".

Sada im je cilj da do 24. marta prikupe 10.000 dolara, pri čemu je riječ  o takozvanoj fleksibilnoj kampanji, pa će "Zvezda" dobiti bilo koji iznos koji bude uplaćen do tada.

"Ne odustajemo. Kampanja na 'Kickstarteru' je propala, ali evo nas na novoj, pristupačnijoj i veselijoj platformi 'Indie Go Go'", poručili su aktivisti.

Da bi "Zvezda" mogla da funkcioniše kao bioskop, neophodna je sanacija krova i instalacija.

"Nadamo se da ćemo zgradu potpuno da dovedemo u funkciju. Polako, ali nepokolebljivo, želimo da stvorimo bazu koja će pomoći budućnost umjetnosti i filma u Srbiji i ovom dijelu Evrope"  obrazložili su oni. 

Prethodna kampanja na "Kickstarteru", čiji je cilj bio 30.000 funti, neuspješno je  završena jer je prikupljena svega šestina planirane sume.

Bioskopu "Zvezda"  neophodno je renoviranje kako bi mogao da neometano nastavi osnovnu funkciju prikazivanja filmova i proširenje aktivnosti u pravcu kulturnog centra.

Neophodna je i sanacija vodovoda, kao i obezbjeđivanje sistema za grijanje.

Bioskop  "Zvezda" je među najstarijima u gradu. Zgrada je podignuta 1890. godine i pod ingerencijom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U jednom dijelu objekta je bio atelje prvog dvorskog srpskog fotografa Milana Jovanovića, a u drugom dijelu je 1911. godine podignut bioskop pod imenom "Koloseum". U bioskopu je 29. decembra 1929. godine priređena prva tonska projekcija filma u Srbiji. Bilo je to ostvarenje "Dama sa trotoara", sa meksičkom glumicom Lupe Velez u glavnoj ulozi.

Sadašnji naziv nosi od Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije