Jet set

Dizajnerka Lamija Suljević očekuje nagradu magazina "Elle"

Dizajnerka Lamija Suljević očekuje nagradu magazina "Elle"
Dizajnerka Lamija Suljević očekuje nagradu magazina "Elle"

Iako živim u Švedskoj od pete godine, moja vječita inspiracija je BiH. Fascinirana sam motivima i različitim tehnikama izrade koji se kod nas njeguju već decenijama, kazala je za "Nezavisne" Lamija Suljević, modna dizajnerka rođena u Foči, sa stalnom adresom u Švedskoj.

Suljevićeva ima šansu da ostvari svoj san i osvoji nagradu "Elle Style Awards" za novi nordijski talent 2014. godine. Nagradu dodjeljuje prestižni magazin "Elle", u saradnji sa brendom Muuse, a nakon što bude odabrano troje finalista, pobjednik će biti poznat na proljeće.

Modna dizajnerka, koja sa ponosom govori da je rođena u BiH, otkrila nam je da bi nagrada ovog prestižnog časopisa za nju kao mladog modnog dizajnera značila mnogo i predstavljala bi veliki korak za nastavak njene karijere.

Za modu i dizajn zainteresovala se još u srednjoj školi, kada je uz majku počela da plete i hekla. Nakon završene tekstilne gimnazije, upisala je Univerzitet za dizajn "Beckmans" u Švedskoj, gdje je diplomirala prošle godine.

"Moja inspiracija je zemlja u kojoj sam rođena. A, moram priznati da tu ima i genetskog uticaja, jer je moja nana njegovala tradicionalne tehnike ručnog rada", kazala je Suljevićeva.

Napomenula je da prilikom dizajniranja odjeće koristi različite vrste materijala, ali i da je za nju bitniji sam način na koji obrađuje određeni materijal i poruka koju šalje svojom kreacijom. Za njene kreacije je karakteristična upotreba starih rukotvorina inspirisanih bosanskom kulturom. Od kreatora najviše cijeni Huseina Čalajna i Aleksandra Mekvina.

"Dosad nisam bila u prilici pratiti rad bh. dizajnera, ali se nadam da će u budućnosti biti prilike za zajedničku saradnju", navela je Suljevićeva.

Iako je put koji je odabrala težak i pun odricanja, trudiće se da ostvari cilj.

"A, to je prije svega da kroz svoje kreacije svijetu pokažem bosansku kulturu i tradiciju", rekla je ova modna dizajnerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije