Jet set

Džo Malon, žena sa "nosom od milion dolara"

Džo Malon, žena sa "nosom od milion dolara"
Džo Malon, žena sa "nosom od milion dolara"

Džo Malon je žena sa možda "najunosnijim" nosom na svijetu. Zapravo, njen nos još zovu i "nos od milion dolara".

Riječ je o britanskoj preduzetnici koja uz svoje čulo mirisa može da stvori i najdelikatniji parfem, a njene proizvode koriste i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton kao i pjevačica i glumica Dženifer Lopez. Za veoma kratko vrijeme ova žena je stvorila parfemsko carstvo.

Malonova je prvi parfem pod svojim imenom, 2006. godine, prodala kozmetičkoj kući "Estée Lauder". Iako je riječ o višemilionskom poslu, i sama Džo bila je iznenađena tim potezom, jer je smatrala da je tako prodala i dio sebe: "Tek kasnije sam shvatila koliko sam sebe uložila u sve to, prvenstveno, svoje duše."

Pet godina kasnije, pokrenula je sopstvenu kompaniju "Jo Loves", gdje proizvode poput mirisnih svijeća, ulja za kupanje i parfema prodaje bogatoj klijenteli.

Međutim, put do vrha bio je sve samo ne lagan i jednostavan. Ona otkriva da su neke od najvećih prepreka na tom putu zapravo postale njen najveći izvor inspiracije.

"Ja sam disleksičar i nisam od onih koji su sposobni da se izraze kroz pisanje ili nešto drugo. Koristim svoje čulo mirisa, ali i oči i ruke. To je nešto tako prirodno za mene. Dovoljan mi je samo jedan pogled na ženu, na njen stil i garderobu i automatski to mogu da "prevedem" u miris. Znam tačno koji miris odgovara kojoj ženi", kaže Džo Malon.

Govoreći o teškom životu, ona priznaje da se tokom godina susretala sa mnogim nedaćama:

"Napustila sam školu da bih se brinula o bolesnoj majci. Još kao djevojčica znala sam da sjedim u svojoj sobi, gledam kroz prozor i razmišljam kako ne želim da živim takav život, kako ne želim da živim od danas do sutra, ne želim da strepim da li ću sutra imati šta da jedem."

Kada je pokrenula sopstveni biznis, to je za nju bio nevjerovatan uspjeh.

"Komapnija Džo Malon nije bila samo posao, to je bio dio mene, moj najbolji prijatelj. O njoj sam nekada razmišljala i kao o svom djetetu. Kada sam ga prodala kozmetičkoj kući 'Estée Lauder', i dalje sam bila emotivno vezana za nju. Otišla bih u prodavnicu i dodirnula neki moj proizvod, koji više nije bio moj, i bila sam tako emotivno pogođena, da bih bježala glavom bez obzira", kaže ona.

Na kraju je odlučila da jednostavno mora ponovo da pokrene svoj posao, samo što ga je sad nazvala "Jo Loves'. Njeni proizvodi se razlikuju od drugih jer predstavljaju skoro nevjerovatne kombinacije sastojaka, koje se uz pravilan omjer i miješanje pretvaraju u senzualne parfeme, a najveća zasluga za to pripada njenom čulu mirisa, koje može da spoji i nespojivo.

Na pitanje čime bi se bavila da nije ušla u svijet parfema, Džo kaže: "Da sam u situaciji da moram da izaberem neku drugu karijeru, onda bih definitivno bila kuvar i radila bih sa hranom. Obožavam hranu i njene različite mirise. Dakle, i ovdje bi bilo primarno čulo mirisa, jer sam to jednostavno ja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije