Jet set

Istinski identitet poznatih ličnosti rijetko poznat javnosti

Istinski identitet poznatih ličnosti rijetko poznat javnosti
Istinski identitet poznatih ličnosti rijetko poznat javnosti

Oni su poznati, selebritiji, estradne i privredne zvijezde i zvjezdice, znamo sve iz njihovih života, koliko puta su rađale, objavile/i albume, promijenile toaletu, šta jedu, šta piju i s kim se svađaju, ali često ne znamo onu jednu "sitnicu" iz njihovih života - kako se zapravo zovu.

Tu privilegiju nerijetko imaju samo uži članovi porodice i pokoji komšija iz djetinjstva, poštar ili matičar. Mi ih prihvatamo s njihovim glamuroznim imenima, jer su na njima gradili karijere, ali kad im zavidimo, sjetimo se da su i oni "obični smrtnici" koji se (ne)obično zovu.

Poznate ličnosti, za koje ste sigurno čuli, promijenile su svoja imena zbog lakšeg pamćenja ili da bi prikrile svoje korijene. Mnoge poznate ličnosti su svoje ime zamijenile umjetničkim, a neke su ga čak i zauvijek promijenile.

Pjesme Ace Lukasa mnoge generacije pjevaju, ali rijetko ko zna da ih u stvari pjeva Aleksandar Vuksanović. Braća estradnjaci Đole Đogani i Gagi Funky G zapravo se zovu Hamir i Gazmen Đogaj, Baki B3 je Bekrim Đogaj, a "jača" strana grupe "Luna" je Čedomir Rajačić iliti Čeda Čvorak. Svi reperi u svijetu imaju umjetnička imena, tako i Vladan Aksentijević nastupa kao Ajs Nigrutin, dok se iza umjetničkog identiteta njegovog prijatelja Sky Wiklera "krije" Đorđe Miljenović.

Legendu srpskog glumišta Dragana Nikolića rijetko ko zna pod imenom Dragoslav

Umjetnički ekstravagantna Bebi Dol zapravo se zove Dragana Šarić, a u ličnoj karti frontmena nekadašnjeg "Zabranjenog pušenja", a sada “No Smoking Orchestra" Dr Neleta Karajlića stoji Nenad Janković. Svjetski megacar, kako sam sebe naziva Rambo Amadeus, crnogorski tekstopisac i rok pjevač, u stvari se zove Antonije Pušić.

Evidentno je da je najviše umjetničkih imena prisutno u narodnoj muzici, tako da je identitet Dare Bubamare Rada Adžić, a Lepe Brene Fahreta Jahić. Pokojna pjevačica Silvana Armenulić, koja je bila supruga poznatog jugoslovenskog teniskog trenera i selektora reprezentacije Jugoslavije Radmila Armenulića zvala se Zilha Barjaktarević. Alter ego Leposave Musović je Lepa Lukić, Marijane Radovanović Maja Marijana, a Bekija Bekića Behljulj Behljulji. Senada Topčagić je svoje ime malo skratila i tako postala Nada, dok se iza imena Gordana Nadežda Polić krije Ana Bekuta.

Pravo ime Ekstra Nene je Saška Berić, a Ere Ojdanića - Andrija. Kontroverzni makedonski voditelj Bojan Jovanovski shvatio je da će ga više ljudi zapamtiti pod imenom Boki 13, a Buba Miranović je u stvari Biljana Bosiljčić.

Bora Spužić Kvaka zove se Velibor, dok malo njih zna da je Baja Mali Knindža u stvari Mirko Pajčin. Amir Rešić, Sonja Mitrović i Slavica Tripunović kao svoja umjetnička imena izabrali su Ninu, Hani i Dajanu. Savka Gazivoda je za potrebe estrade ime promijenila u Saška Karan, a Lepi Bora, legendarni basista benda "Lepa Brena i Slatki greh" zapravo je Dušan Trifunčević.

Mirjana Petričević popularnost je stekla kao Mira Kosovka, Šućro Turković preimenovao se u Šekija, Vesna je svoje prezime Pajić promijenila u Rivas, dok se iza imena Izvorinka Milošević krije pravo vlaško ime Funta Luga. Možda neki nisu znali da je Slađana Milošević u stvari Aleksandra, voditeljka Luna Lu je Suzana Zlatanović, a Toni Montano je Velibor Miljković. Milojko Kitić je, kao i kolegica mu Senada Topčagić pribjegao skraćivanju postojećeg imena i postao Mile. Pseudonim pjevačice zabavne muzike Zorane Novaković je Lola, a Miloša Jovića je Leo Martin. Olivera Katarina rodila se kao Olivera Petrović. Pjevačica Jelena Karleuša je otkrila javnosti da se ikona folk muzike Svetlana - Seka Aleksić u stvari zove Zuhra Ramizaj!

Mirjana Petričević popularnost stekla kao Mira Kosovka

Dragan Živković je poznatiji kao Tozovac, a Predrag Gojković kao Cune. Senija Veletanlić postala je poznata pod nadimkom Senka, a Viki Miljković je Violeta. Srđan Milošević je sveo svoje prezime samo na prvo slovo - M, dok je Jasmina Kostić danas poznata kao Mina. Mnogi i danas ne znaju da je pravo ime narodnog pjevača Brzog - Miroljub Brzaković, imitator Karamela zove se Goran Stojičević, a Cakana je Dragica Radosavljević.

Slikarka Biljana Vilimon je za prezime uzela djedovo ime, a glumica Milica Milša, kćerka pisaca Antonija Isakovića i Leposave Milanin, poznato prezime zamijenila je nadimkom koji joj je dao otac. Legendu srpskog glumišta Dragana Nikolića rijetko ko zna pod imenom Dragoslav. Srpska književnica Milica Jakovljević pisala je pod pseudonimom Mir-Jam.

Bora Đorđević, alfa i omega kultne grupe "Riblja čorba" u stvari se zove Borislav. Nekadašnji pjevač "Generacije 5" Đorđe Nikolić poznatiji je kao Đorđe David.

Vesna Jugović, vlasnica kompanije "Miss YU", prije nekoliko godina promijenila je svoje prezime u Da Vinča.

Među estradnjake se "progurao" i jedan biznismen, što je rijetkost i u svijetu, a kamoli u regionu, a to je Milan Janković, koji je smatrao da njegovo ime nije previše "zvučno" za svjetsku poslovnu elitu. Imao je i pravo, jer je zabilježio planetarni uspjeh kao Filip Cepter i od imena na neki način stvorio instituciju.

Sve u svemu, da su ove poznate ličnosti ostavile svoja prava imena, sigurno ne bi bile zapamćene u narodu, tako da je jedini zaključak da su promjenom ličnog imena napravile, rekli bismo sportskim žargonom, pun pogodak!

 

Svjetske ličnosti

- Vudi Alen - Alen Kenigsberg

- Ričard Barton - Ričard Dženkins

- Marija Kalas - Marija Kalogeropulos

- Tom Kruz - Tomas Mapoter IV

- Bo Derek - Meri Ketlin Kolins

- Kirk Daglas - Isur Danijelovič Demski

- Bob Dilan - Robert Cimerman

- Greta Garbo - Greta Gustafson

- Džudi Garland - Frensis Gam

- Bili Holidej - Eleonora Fegan

- Merilin Monro - Norma Džin Bejker

- Sofija Loren - Sofija Šikolone

- Demi Mur - Demetrija Gajnis

- Čak Noris - Karlos Rej

- Tina Tarner - Ani Mej Bulok

- Če Gevara - Ernesto Rafael Gevara de la Serna

- Fredi Merkjuri - Faruk Bulzara

- Staljin - Josif Visarionovič Džugašvili

- Pele - Edson Arantes do Nasimento

- Ledi Gaga - Stefani Džoan Anđelina Džermanota

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije