Jet set

Jahta Stiva Džobsa uplovila u Luku Kotor

Jahta Stiva Džobsa uplovila u Luku Kotor
Jahta Stiva Džobsa uplovila u Luku Kotor

KOTOR - Ultraluksuzna jahta "Venus", dizajnirana prema zamisli Stiva Džobsa, danas poslijepodne uplovila je u Boku.

Jedna od najčuvenijih i najprepoznatljivijih super-jahti na svijetu, nakon zadržavanja na graničnom prelazu u Zelenici, uplovila je u Luku Kotor pod zastavom Kajmanskih ostrva.

"Venus" je izgrađen 2012. godine u holandskom brodogradilištu, prema dizajnu čuvenog Filipa Starka, koji je jahtu projektovao po željama i uputstvima njenog naručioca – američkog industrijskog i informatičkog genija i jednog od osnivača kompanije "Epl", pokojnog Stiva DŽobsa, prenose crnogorski mediji.

Rađena prema striktnim DŽobsovim uputstvima, "Venus" je trebalo da reprezentuje "inovativan i prozračan život" kojim je živio DŽobs, te da na more prenese dio duha "Ajfona", "Ajpoda" i drugih poznatih proizvoda "Epla"

DŽobs je mnogo puta mijenjao specifikacije i dizajn jahte, zbog čega se izgradnja više od 100 miliona evra vrijednog "Venusa" otegla, pa je završena tek nakon što je osnivač i predsjednik kompanije "Eple" u međuvremenu preminuo od raka.

"Venus", alumunijumsku jahtu dugu 78 metara, karakteriše neuobičajen dizajn sa obiljem ravnih površina i oštrih linija, te velike staklene površine i opremljenost broda najmodernijim informatičkim uređajima "Epla".

Proteklih dana jahtom je uz istočnu obalu Jadrana krstarila DŽobsova udovica, Lorin Pauel-DŽobs sa prijateljima, a oni su danas poslijepodne sa "Venusom" u Boku stigli iz Dubrovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije