Jet set

Jednostavna lakoća odijevanja

Jednostavna  lakoća odijevanja
Jednostavna lakoća odijevanja

Nova modna maksima glasi: prestanite se truditi da budete autentični, drugačiji i budite jednostavni. Važno je ne isticati se - osnovna je odrednica normcore trenda koji ima potpuno drugačiju filozofiju od one na koju su trendseterice, željne pažnje koju privlače svojim stajlinzima, navikle.

 Ovaj trend se vrti upravo oko neisticanja. Riječ je o svojevrsnom modnom pročišćenju gdje je glavno pravilo nositi odjeću u kojoj se osjećamo potpuno udobno i opušteno, a možda je najbolje reći - normalno.

Ukoliko želite da bude dio normcorea, zaboravite na šarenilo i posvećenost modi koju promovišu urednici modnih časopisa. Perjanice ovog modnog pokreta su Leri Dejvid, Džeri Sajnfild, a pokojni Stiv Džobs nije mogao ni da pretpostavi da će njegov stil, koji je odražavao u posvećenosti poslu i skromnosti u oblačenju, jednog dana biti smatran modnim trendom. Neutralne boje, "basic" krojevi, odjeća koju da ste kupili na pijaci ili u običnim radnjama, samo da je znate lijepo nositi, glavne su karakteristike ovog stila.

Može li u nenormalnim vremenima s "hype" imperativom biti nešto luđe od obrnuto proporcionalne - jednostavnosti. I tu nastaje, normcore - dosjetljiva izvedenica engleske riječi normal i hardcore, koju je još prošle godine lansirala njujorška modna agencija "K-Hole", koja je antitrend pretvorila u trend. Okosnicu novog modnog fenomena čini neizostavni detalj - papuče birkenstok, adidas ili bilo koje druge marke koje izgledaje lagano ortopedski.

Ideja je da se stilizujete tako da se utopite u masi, izgledate kao na hiljade turista i izaberete što jeftinije modne detalje iz takozvane ponude široke potrošnje. U ovom stilu su česte bijele čarape i atletske majice (najbolje one iz samoposluge), te hlače visokog struka ili šire džins.

Neki svjetski brandovi su prepoznali ovaj trend i pridružili se njegovoj afirmaciji. Šlampavo je naprosto in. Jednostavnoj lakoći odijevanja priklonio se tako i "Chanel" u proljetnoj kolekciji u klasičnim kostimićima i sportskim dokoljenkama, a slavni kreator Majkl Kors je čak svoju kolekciju nazivao "normcors".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije