Jet set

Kejv: Religija me je interesovala kada sam koristio mnogo narkotika

Kejv: Religija me je interesovala kada sam koristio mnogo narkotika
Kejv: Religija me je interesovala kada sam koristio mnogo narkotika

NJUJORK - Više od četiri decenije australijski pjevač i pisac Nik Kejv pokušavao je da razumije prirodu boga i seksualne želje kroz svoje iskrene, intenzivne pjesme.

Iako je Australiju napustio 1980. Kejv kaže da ga Vangarata - njegov rodni grad u jugoistočnoj državi Viktorija, sa populacijom od 17.000 - i dalje "inspiriše manje-više u svemu".

"Ideja rijeke i otvorenog prostora i malog grada... sve to dolazi iz života u tom užasnom gradu. Bilo je to grozno mjesto za odrastanje zbog opakih policajaca koji su svima zagorčavali život", rekao je Kejv na premijeri filma o njemu "20.000 Days on Earth".

Kejv se iz Melburna preselio u London sa svojim pank bendom "The Birthday Party" čiji je sumorni zvuk najavio gotik pokret u muzici. Njihove svirke bile su ozloglašene kao kavgadžijske, a u filmu se vidi kako neko iz publike urinira na basistu Trejsi Pju.

Kejv je na premijeri u Njujorku rekao da je njegovo australijsko porijeklo u početku bilo problem u Londonu ali da je uspio da pronađe slobodu da se razvija kada se sa bendom preselio u Zapadi Berlin.

Britanska štampa "tada nije razumjela da australijski bend može da svira muziku koja je originalna. Mislili su da mnogo vremena provodimo sa domorodačkom populacijom".

Kejv je sa drugim bendom "The Bad Seeds" više eksperimentisao sa zvukom i ubacio elemente američkog bluza u mračne pejzaže njihove muzike. Najprepoznatljivija pjesma "The Mercy Seat" je priča sa biblijskim referencama o ocu osuđenom na smrt na električnoj stolici.

I pored religioznih tonova koji se pojavljuju u većini njegove muzike, Kejv je u filmu rekao da je imao "čudnu vezu sa idejom boga".

"U mojim tekstovima neko takvo biće postoji. U stvarnom svijetu, ne vjerujem u to. Religija me je interesovala kada sam koristio mnogo narkotika", rekao je Kejv.

Film prati Kejva tokom, naizgled, banalnog 20.000 dana njegovog života. Kej svojim jaguarom ide kroz Brajton gdje sada živi sa suprugom, manekenkom Suzi Bik i, kao da je taksista, razgovara sa putnicom na zadnjem sjedištu - Kajli Minog, takođe Australijankom sa kojom je snimio hit "Where the Wild Roses Grow", i koja razumije Kejvov strah da će ga zaboraviti.

Film koji je premijeru imao na Sandensu i festivalu u Berlinu, prikazuje Kejva kako dijeli picu sa dvojicom sinova dok gledaju nasilni film ili dok jede jegulju sa dugogodišnjim saradnikom Voreom Elisom, koji digiruje francuskim školarcima dok pjevaju jednu Kevovu pjesmu sa najnovijeg albuma.

Kejv - čiji su drugi roman "The Death of Bunny Munro" i mnoge pjesme prepuni seksa - suvo svom terapeutu govori o svom prvom seksualnom iskustvu i kako mu je otac čitao Nabokovu "Lolitu".

U filmu on govori o susretu sa Bikovom kao kulminaciji njegovog života punog "erotskih susreta".

Ijan Forsajt, koji je sa Džejn Polard režirao film, kaže da su namjerno izbjegli opsjednutost muzičkih dokumentaraca da pokažu "pravu ličnost" i pravog čovjeka iza rok zvijezde.

"Mitologija je sastavni dio priče kao i sve drugo. Zapravo, to jeste priča", rekao je Forsajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije