Jet set

Maja Nikolić i Miloš Bojanić oslobođeni optužbi da su vrijeđali Jevreje

Maja Nikolić i Miloš Bojanić oslobođeni optužbi da su vrijeđali Jevreje
Maja Nikolić i Miloš Bojanić oslobođeni optužbi da su vrijeđali Jevreje

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pjevače Maju Nikolić i Miloša Bojanića optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pošto je utvrdio da su u rijaliti programu "Dvor", emitovanom na televiziji "Pink", iznosili lične stavove i da nije u pitanju animozitet prema jevrejskom narodu.

Tom presudom potvrđena je oslobađajuća prvostepena presuda koju im je prošle godine izrekao Viši sud u Beogradu, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Rasprava zbog koje su Nikolićeva i Bojanić završili na sudu dogodila se 26. februara 2011. kada je pjevačica rekla da ne voli Jevreje, a Bojanić podržao njene reči uz obrazloženje da su nas "oni bombardovali uranijumom i poslali rak i druga čuda"... "Jevreji, nego ko!"

 U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da i prema ocjeni tog suda u konkretnom slučaju nije dokazano postojanje umišljaja okrivljenih da izgovaranjem inkriminisanih riječi izazovu nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Sud je, kako se navodi, utvrdio da se radi o odgovoru i reakciji na lični sukob i iznošenje ličnog stava vezanog za određenu temu, odnosno događaj (bombardovanje Srbije), i to u rijaliti programu, pa se ne radi o iskazivanju animoziteta prema jednoj naciji i vjeri.

"S tim u vezi, a imajući u vidu sve okolnosti konkretnog slučaja, prema ocjeni Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud našao da nije dokazano da su okrivljeni kritičnom prilikom izazvali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, odnosno da su djelatnosti okrivljenih učinjene u odnosu na nacionalnu pripadnost", naveo je Apelacioni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije