Jet set

Mira Banjac snagu crpi iz rada i radoznalosti

Mira Banjac snagu crpi iz rada i radoznalosti
Mira Banjac snagu crpi iz rada i radoznalosti

PALIĆ - Voljena i poštovana glumica Mira Banjac, koja je na festivalu na Paliću primila nagradu "Aleksandar Lifka", kaže da je to velika čast ali da joj je jednako važna nagrada ljubav publike, a svoj angažman u poodmaklim godinam objašnjava time što snagu crpi iz rada i radoznalosti.

"Ja ne bih postojala bez publike. To je svet koji vas kao glumca stvara i dovodi do nekih vrhova, mada može i da vas uništi", rekla je danas Tanjugu.

"Tu ravnotežu u našoj karijeri pravi publika. Kada si izložen moraš da podnosiš sve što tome pripada. Kada je lepo i kada publika tako zalegne za tebe, onda kažes: hvala vam što ste me primetili, što ste me doveli do ovog trenutka", rekla je Banjac.

Tokom pola vijeka filmske karijere ostvarila je impresivan niz vrlo raznovrsnih likova žena iz naroda.

"Mislim da je to odlika cele moje karijere. Ja sam od početka predodređena kao karakterna glumica", rekla je ona i podsjetila na veliki svjetski repertoar koji je odigala na pozorišnoj sceni - Šoa, Šekspira, Dostojevskog...

"Što se tiče mojih žena iz naroda na filmu, to je bio filigranski posao da ih oživim. To se ne može na brzinu jer je onda rezultat kliše. Morate ući u mentalitet, u tananosti, dodati detalje, da iz svega toga izađe autentičan lik", objasnila je ona.

Uz talenat ovu glumicu krasi i životna vedrina uprkos neveselim vremenima. Na pitanje odakle joj snaga odgovara da je crpi iz rada i druženja.

"To sam baš pričala sa dragim prijateljem Borom Todorovićem mesec i po pre nego što će otići na operaciju. Kažem mu 'nemoj da se opuštaš, treba da radimo. Mi ne jurimo više za nekom karijerom pa ni za parama, ali treba da se družimo sa ljudima koji imaju pozitivnu energiju, koji su šarmantni kao što si ti'. On mi je odvogorio - 'mrzi me'. Negde ga razumem ali ja sam drugi tip. Kad ne radim ja sam bolesna", ispričala je ona.

Kako je dodala, vrlo je radoznala osoba i ne može da bude pasivna.

"Recimo, sada su ove velike priče o reformama. Ja nisam političar, bavim se politikom utoliko što mi živimo politiku, a pre svega me zanima šta će biti sa kulturom u tim reformama, da li će ona konačno doći na svoje. Moj sin i prijatelji kažu mi 'pusti to, uživaj', a svesna sam i da ja tu ne mogu mnogo da promenim. Međutim, mene sve to i dalje interesuje. Želim da budem angažovana i korisna", istakla je Banjac.

Ovih dana riješena je da na Paliću uživa u kvalitetnim filmovima i lijepoj atmosferi, a već krajem idućeg mjeseca ulazi u novi projekat jer je čeka uloga u seriji "Sva ta ravnica".

"Imam i još neka obećanja, zavisi od para da li će zaista krenuti, ali nisam uznemirena. Sve što dođe, dobro je došlo", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije