Jet set

Osvrt domaćih dizajnera na haljine zvijezda

Osvrt domaćih dizajnera na haljine zvijezda
Osvrt domaćih dizajnera na haljine zvijezda

Dodjele najprestižnijih filmskih i muzičkih nagrada neprastano izazivaju pažnju svjetske, ali i domaće javnosti, pa iako se organizuju kako bi se valorizovao rad umjetnika, o većini njih se mnogo više priča zbog outfita koji su obilježili crveni tepih.

Modni promašaji se na ovakvim svečanostima ne opraštaju tako lako, a bez obzira na to da li zvijezde zasijaju ili ne, ono u čemu se prošetaju pred milionima gledalaca ostaje dugo upamćeno.

Upravo je nedavno održana dodjela jednog takvog priznanja, a riječ je o najprestižnijim američkim televizijskim nagradama "Emmy". Crveni tepih televizijskog "Oscara", kako još zovu ovu priznanje, s novim procvatom televizijske produkcije i planetarnom popularnošću TV serija, po glamuru i raskoši više nimalo ne zaostaje za "Oscarom". Naprotiv, sve je više slavnih lica s holivudske A-liste, a dizajnerske toalete ređale su se jedna za drugom.

Zvijezde s malih ekrana s čijim sudbinama, pričama i borbama se gotovo svaki gledalac lako poistovjećuje zablistale su, neke više, neke manje, na ovom glamuroznom događaju.

Da li su i koliko su dame bile uspješne na crvenom tepihu, pitali smo i domaće dizajnere koji su prokomentarisali izgled poznatih glumica, ali i otkrili koji bi bili njihovi savjeti za ovakvu priliku.

Svjetlana Prole, dizajnerka iz Banjaluke, izdvojila je koje su po njenom mišljenju bile najbolje, a koje lošije odjevene dame na dodjeli nagrada "Emmy".

"Najbolje odjevene dame na dodjeli ovih priznanja bile su Džulija Roberts u kreaciji Eliea Saba. Pohvalila bih dužinu haljine, jer je Robertsova potvrdila da i kratka haljina može izgledati dovoljno glamurozno. Izuzetno glamurozno, elegantno, jednostvano, ženstveno", ocijenila je Prole.

Dodala je da je među najbolje odjevenim slavnim damama bila i top model Hajdi Klum u haljini Zaka Posena.

"Ovaj dizajner je neko ko se vješto poigrava krojevima, mada je ovo nešto svedenije od onoga što sam ja navikla od njega da viđam, ali Hajdi jako lijepo pristaje ovaj kroj haljine, kao i boja, frizura", kazala je ona.

NEUSKLAĐENOST HALJINE I NAKITA

 Sa odabirom haljine na crvenom tephu, prema mišljenju Prole, nije se proslavila Kristina Hendriks.

"Haljina izgleda jeftino, materijal, kroj, boja. Ovo je, po mom mišljenju, neugledan primjer i može poslužiti kao parametar kako nešto ne treba da se radi. Džesika Pare je nosila zanimljiv kroj Lanvine haljine, ali nije uskladila obuću, nakit, šminku i frizuru. Ovo je dobar primjer koji pokazuje da nije važno samo odabrati haljinu, nego svi prateći elementi moraju biti adekvatni", istakla je Prole.

Prole je dodala da su ovakve svečanosti izuzetna prilika da zvijezde ponesu nešto jedinstveno i zablistaju kao nikad do tad.

"Zato mi je ponekad nezamislivo da u noći glamura, moći, luksuza ne opravdaju povjerenje koje im je ukazano i ujedno razočaraju one koji svoj život podrede uljepšavanju drugih i na taj način dopuste sebi loše kritike", zaključila je ona.

Mnogo riječi hvale za dame na dodjeli nagrada "Emmy" nije imala Ljiljana Majkić, dizajnerka iz Sarajeva.

"Nisam na TV-u pratila dodjelu nagrade 'Emmy', ali pregledavši neke linkove, ne bih mogla reći da me oduševila ijedna od tih haljina. Jedino bih izdvojila glumicu Hali Beri, koja je svojim šarmom i stavom uljepšala haljinu koju je nosila iako i ta haljina, po mom mišljenju, nije posebna", rekla je Majkićeva.

TRENDOVI ISPOŠTOVANI

 Napomenula je da nije bilo pretjerivanja u odjevnim kombinacijama, ali da je ono, ukoliko je ukusno i šarmantno, čak i poželjno.

"Vjerovatno su mi zato sve ove haljine jednolične i pomalo dosadne. Što se trendova tiče, ne pratim ih i pokušavam izbjeći sve što vodi nekoj vrsti uniformisanosti. Jedinstvenost u svakom pogledu me više privlači. Možda su trendovi previše ispoštovani, jer su njihove pojave na crvenom tepihu dale sliku dosadne jednoličnosti", navela je ova dizajnerka.

Napomenula je da bi joj draže bilo vidjeti nešto neobično i što se razlikuje oblikom od svega viđenog, kako bi crveni tepih po nečemu ostao upamćen, jer će ovaj biti upamćen samo po crvenoj boji.

Milan Senić, dizajner iz Sarajeva, takođe je naveo da je crvena dominirala red karpetom ovogodišnjeg "Emmya".

"To je, po mom mišljenju, dobar odabir, samo mi se čini da je bila predominantna. Zanimljivi su mi efektni spojevi različitih materijala, kao i duge siluete. Volio bih da sam vidio više smaragdnozelene, boje starog zlata, bakrene, koje su odličan izbor za ovakve događaje", napomenuo je ovaj dizajner.

I njemu se kao i dizajnerki Prole najviše dopala Hajdi Klum u koralnocrvenoj kreaciji Zaka Posena. Senić je pojasnio da je ova manekenka na crvenom tepihu ispoštovala osnovno načelo dobrog odijevanja - manje je više.

"Kao na svakom događaju ove vrste, bilo je onih koji su po pitanju stajlinga napravili pun pogodak, kao i onih koji su podbacili. Ono što mi je najviše 'bolo oči' jeste činjenica da su dame sa nesavršenom figurom nespretno odabrale svoje outfite", istakao je Senić.

Zaključio je da uspješnost odjevne kombinacije za crveni tepih zavisi od toga koliko se senzibiliteti dizajnera/stiliste poklapaju sa energijom osobe koja nosi kreaciju, te da bi on za takvu priliku volio obući Tildu Svinton, Bjork, Lajki Li i Robin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije