Jet set

Preminuo Džon Timoti Bajford

Preminuo Džon Timoti Bajford
Preminuo Džon Timoti Bajford

BEOGRAD - Džon Timoti Bajford, režiser i scenarista koji je napravio jedne od najbojih serija za djecu u Srbiji, preminuo je danas.

Bajford se već godinama borio s kancerom, piše Blic.

O njegovoj bolesti se dosta pisalo prošle godine kada je ostao bez neophodnog lijeka.

"Ako povremeno čujete vrisak sa Zvezdare, moguće je da sam to ja, jer zavisim od određenog leka protiv bola kojeg više nema u apotekama. Znam da nisam sam, ali voleo bih da čujem za bilo kog političara koji je ostao bez leka od koga zavisi", rekao je tada za "Blic" Bajford.

Timoti Bajford je prije 40 godina došao iz Engleske u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedjelju dana. Ostao je u Beogradu do posljednjeg dana i režirao dječje emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe.

Kao reditelj dečjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao "Neven", "Babino unuče" i "Poletarac", koji je dobio nagradu na svjetskom festivalu u Minhenu 1980. godine.

Timoti je radio programe i za Televiziju Sarajevo.

Biografija

Timoti Džon Bajford, reditelj, scenarista, prevodilac i pisac, rođen je 25. jula 1941. u Solzberiju u Velikoj Britaniji.

Završio je londonsku Akademiju dramskih umjetnosti, a poslije 7 godina rada na BBC-u prije četrdesetak godina došao je u Beograd po zadatku da u koprodukciji sa Televizijom Beograd napravi dječju emisiju.

Zbog ljubavi je ostao u Beogradu.

Srpsko državljanstvo je dobio 2004, poslije 33 godine provedene u Beogradu.

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije