Književnost

Aleksandra Spasojević: Fantastična zbirka priča "Nedostajati"

Aleksandra Spasojević: Fantastična zbirka priča "Nedostajati"
Aleksandra Spasojević: Fantastična zbirka priča "Nedostajati"

Volim knjige i rado i mnogo ih čitam. Prelijepe su, poučne i umiju na čudan način da podstaknu naš um i srce.

Moja omiljena knjiga je knjiga holandskog pisca Tona Telehena "Nedostajati". Ubraja se u knjige za djecu, ali žanr apsolutno zavarava. Iako su glavni junaci životinje, Telehenove priče nisu ni priče o životinjama, ni priče za djecu. Najbolje ih je nazvati fantastičnim pričama namijenjenim svijetu čitalaca u kojem ne postoji razlika između djece i odraslih. To je knjiga i svijet neobičnog humora i apsurda.

Zatim, tu je jedan od najvećih romana 20. vijeka "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova. Priča o jednoj ljubavi protkana scenama posljednjih časova Isusa Nazarećanina pred rimskim prokuratorom Judeje, Pontijem Pilatom, ali i pojava gospodina Volanda (đavola) u tadašnjoj komunističkoj Moskvi i njegove pratnje. Uzbudljiva priča o ljudskom usudu i putevima izbavljenja.

I možda jedna koju bi zaista svi trebalo da pročitaju je "Vrli novi svet".

Priča o budućnosti koja nam je zaista na pragu takva, a govori o psihološkoj manipulaciji svijetom. Zastrašujuća prognoza istine.

Što se tiče predstava koje bih preporučila, u gradu na Vrbasu mislim da ih ima više koje su svakako vrijedne pažnje i koje bi poštovaoci umjetnosti trebalo da pogledaju. Ipak, ako bih morala da izdvojim, to bi svakako bila predstava "Knjiga o džungli" u DP RS, te predstava "Put po svijetu na trotinetu" u pozorištu "Jazavac".

A koncert, na koji bih i ja voljela da odem, a preporučujem ga svima je koncert kvarteta "Il Divo". Čine ga Španac, Amerikanac, Švajcarac i Nijemac. U junu su u Zagrebu, a mislim da veći dio ženske publike već zna za to.

Autorka je glumica Dječijeg pozorišta RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije