Književnost

Alter ego kao glavni lik djela

Alter ego kao glavni lik djela
Alter ego kao glavni lik djela

BANJALUKA - Malo poznate činjenice o Hilandaru, zapaljenoj Narodnoj biblioteci u Beogradu, veza Miroslavljevog jevanđelja i templara, samo su neke od tema kojima se novinar i pisac Vanja Bulić bavio kroz svoje četiri knjige, koje je promovisao u srijedu veče u Jevrejskom kulturnom centru (JKC) u Banjaluci.

Kao što je bilo i za očekivati, dolazak ovog autora izazvao je pažnju javnosti, te je na promociji tražena stolica više, što često nije karakteristika banjalučkih književnih večeri. Bulić je predstavio knjige "Simeonov pečat", "Jovanovo zaveštanje", "Dosije Bogorodica" i "Teslina pošiljka", objavljene u izdanju beogradske "Lagune". Autor je pojasnio da je za ova djela zajednička karakteristika ime glavnog junaka Novaka Ivanovića, koji je novinar, a malo se bavi i detektivskim poslom i rješava neke tajne iz ranog srednjeg vijeka povezane s današnjim.

"Pošto više nema tog analitičkog istraživačkog novinarstva, ja sam ga uveo u svoje knjige, možda je to na neki način moj alter ego. 'Simeonov pečat' govori o jednom mogućem požaru, o onom požaru u Hilandaru, iz 2004. godine. Postavlja se pitanje ko bi to mogao da uradi, ne bi li se domogao krvi Isusa Hrista koju mi imamo tamo, kako bi jednog dana kada se formira svetska vlada i svetska crkva klonirali Isusa Hrista", otkriva Bulić dio priče ove knjige.

U knjizi "Jovanovo zaveštanje" Bulić se bavi Miroslavljevim jevanđeljem, koje je jedno od 120 najvrednijih pokretnih dobara u istoriji ljudske civilizacije, a koje je autor povezao s templarima koji su bili u isto vrijeme u Hilandaru i na Svetoj Gori.

"Knjiga 'Dosije Bogorodica' se bavi sudbinom dvije najveće hrišćanske svetinje - desnom rukom Jovana Krstitelja i čudotvornom ikonom Bogorodice Filermose, koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas se nalaze na Cetinju. 'Teslina pošiljka' je priča o Narodnoj biblioteci u Beogradu, koja je srušena 6. aprila 1941. godine", naveo je on.

Dodaje da je opštepoznata priča o tome da je cijela biblioteka izgorjela, zajedno s neprocjenjivom vrijednosti djela, ali Bulić, na osnovu nekih činjenica, postavlja pitanje da li su Nijemci iznijeli projekte Nikole Tesle.

Komentarišući poređenje njegovih djela sa djelima Dena Brauna, Bulić navodi da ona žanrovski pripadaju istoj kategoriji, ali da se njegova razlikuju po tome što su svi religijski i istorijski podaci koje koristi provjereni i tačni.

Književno veče su organizovali Narodna i univerzitetska biblioteka RS u Banjaluci i JKC, između kojih je u srijedu potpisan sporazum o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije