Književnost

Angažovan autor za pisanje nastavka Larsonovog "Milenijuma"

Angažovan autor za pisanje nastavka Larsonovog "Milenijuma"
Angažovan autor za pisanje nastavka Larsonovog "Milenijuma"

STOKHOLM - Švedski izdavač serije "Milenijum" Stiga Larsona angažovao je pisca Dejvida Lagerkranca da napiše četvrti nastavak koji bi trebao biti objavljen u avgustu 2015, prenosi Hina.

Originalna Larsonova trilogija o novinaru Mikaelu Blomkvistu i hakerici Lizbet Salander prodana je u više od 75 miliona primjeraka u svijetu, a po njoj su u Švedskoj i SAD-u snimljeni filmovi.

"Odlučili smo dopustiti nekome da nastavi priču i napiše šta se dalje dogodilo", rekla je Eva Gedin iz izdavačke kuće "Norstedst", prenosi BBC.

Lagerkranc, koji je koautor knjige o fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću, već je počeo pisati nastavak, što je, kako je rekao, "strašno zabavno". Nova knjiga će slijediti priču o ubistvu, korupciji i porodičnim tajnama iz prve tri knjige i usredotočiti se na glavne likove, no očekuje se da Lagerkranc da i svoj pečat knjizi, piše BBC.

Njegova partnerka Eva Gabrijelson smatra da je, kako je rekla za švedski list "Aftonbladet", neukusno na njegovim knjigama pokušati zgrnuti još više novca.

Stig Larson je dovršio knjige "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u vazduhu" neposredno prije smrti od infarkta 9. novembra 2004. godine.

Počeo je pisati i četvrti nastavak, ali njegova partnerka Eva Gabrijelson tvrdi kako izdavač nije imao pristup njegovom djelimičnom dovršenom rukopisu, pa će Lagerkranc morati početi od nule.

Po nekim izvorima, Larson je napisao 120 stranica četvrte knjige, a navodno postoji i laptop s njegovim bilješkama. Gabrijelson, koja je s piščevom porodicom bila u pravnom sporu za njegovu ostavštinu, potvrdila je 2011. da početak četvrte knjige postoji, ali je opovrgla da je Larson dovršio roman.

"Vjerovatno je riječ o nepovezanim dijelovima. Stig je pisao spontano, napisao bi prizore, ali bi ih tek poslije povezivao. To se ne može nazvati romanom", rekla je tada za BBC.

Švedski novinar i pisac Stig Larson rodio se 1954. godine, odrastao je na sjeveru zemlje u mjestu Norsjou. Odgajali su ga baka i djed, do djedove smrti 1962. Kad je završio školovanje i odslužio vojsku, zaposlio se kao novinar, a jedan od prvih zadataka bilo mu je izvještavanje o građanskom ratu u Eritreji. Nakon povratka iz Afrike, gdje se zarazio malarijom, počeo je raditi kao grafički dizajner i urednik u novinskoj agenciji "Tidningarnas Telegrambyr", gdje je ostao 20 godina.

Bio je jedan od najboljih svjetskih poznavalaca desničarskih ekstremističkih grupa i snažno se borio protiv njihovog uticaja. Sredinom osamdesetih pokrenuo je program "Stop the Racism". Fondaciju "Expo" utemeljio je 1995, te je postao glavni urednik istoimenog časopisa koji je bio pod neprestanim prijetnjama desničarskih ekstremista, kao i on sam.

Tri knjige iz serije "Milenijum" postale su svjetski fenomen i najprodavanije evropske knjige posljednjeg desetljeća. Prva i treća nagrađene su najuglednijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji "Glasnyckel", a druga je dobila nagradu Švedske akademije za detektivske romane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije