Književnost

Antologija kao egzemplar pjesničkog jezika

Antologija kao egzemplar pjesničkog jezika
Antologija kao egzemplar pjesničkog jezika

Jednodnevna kulturna manifestacija "Brankov dan" svečano je otvorena danas u Banjaluci promocijom Antologije srpske poezije (1847 - 2000), autora Nenada Grujičića, pjesnika, književnog kritičara i direktora "Brankovog kola".

Riječ je događaju kojim se obilježava 190 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića, koji je već održan u Beogradu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, a predstavljanje Grujičićeve knjige je upriličeno u prostorijama banjalučkog Filološkog fakulteta.

"Branko Radičević predstavlja jedan od kamenova međaša u novoj srpskoj poeziji, stoga nije slučajno da u važnim istorijama srpske književnosti imamo podjelu na predbrankovsku i postbrankovsku poeziju. On je prvi naš pjesnik koji je uspio da sintetizuje našu dotadašnju, usmenu narodnu, a naročito lirsku poeziju", kazao je banjalučki književnik Dušan Pevulja.

On je dodao da je Radičević na temeljima tog stvaralaštva pravio poeziju, koja je potpuno originalna i u odnosu na tradiciju nudi nove i drugačije modele pjesničke riječi.

Grujičić je naglasio da Banjaluka predstavlja važno mjesto za "Brankovo kolo", s obzirom na to da su mnogi pjesnici iz ovog ambijenta dobitnici njihovih nagrada.

"Zato smo se našli ovde da bismo, pored promovisanja Antologije, predstavili Milana Rakulja i Gorana Gavrića, mlade pesnike i dobitnike nagrade 'Stražilovo'. Što se Antologije tiče, vodio sam računa da obuhvatim i ijekavski i ekavski aspekt našeg jezika, te da ne pravim antologiju srbijanske, već srpske poezije. U tom pogledu, zastupljeni su i pesnici koji žive u RS, odnosno BiH", rekao je Grujičić.

Antologija počinje s Brankom Radičevićem, završava sa mladim pjesnikom Dejanom Aleksićem, a po njegovim riječima ima određene novine i pomjeranja.

"Nije joj cilj da klonira već postojeće antologije i ona gleda da bude jedan živi egzemplar srpskog pesničkog jezika", zaključio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije