Književnost

Avdić: Čovjek nije nedužan čim napiše bar jednu rečenicu

Avdić: Čovjek nije nedužan čim napiše bar jednu rečenicu
Avdić: Čovjek nije nedužan čim napiše bar jednu rečenicu

Dugo mi je trebalo da se naviknem na pažnju javnosti, da se oslobodim tog tereta i da steknem osjećaj da, kako god da bude, ništa mi od toga značajno neće uticati na život. Tek sada sam uspio da steknem osjećaj potpune rasterećenosti kada bih mogao ponovo da pišem, kazao je Selvedin Avdić, bh. književnik.

Avdićev roman "Sedam strahova" je Nikolas Lezard, britanski novinar i književni kritičar lista "Guardian", nedavno uvrstio među najbolje knjige u 2014. godini. Avdić, pisac, publicista, glavni i odgovorni urednik on-line magazina "Žurnal", oduševio je književni svijet pomenutim romanom.

U razgovoru za "Nezavisne" Avdić napominje da sve pozitivne kritike i pohvale koje je do sada dobio doživljava kao čestitku za rođendan, kao tri reda na papiru ili kompjuterskom ekranu.

"Naravno da im se obradujem, ali ih vrlo brzo zaboravim. Jer kada počnem da mislim o tome vrlo brzo se unervozim, jer mi stvori pritisak šta za ubuduće", istakao je Avdić.

Dodao je da mu činjenica da mu je Lezard knjigu uvrstio među najbolje u godini na izmaku prija, ne na nekoj takmičarskoj osnovi, već iz razloga što zna da ima tako pažljivog čitaoca.

"Ja pišem o onome o čemu znam. Volio bih da pišem o maslinama, moru, galebovima, putovanjima, ali, nažalost, okolnosti utiču da pišem ovako. Rat nije primarno interesovanje u romanu, on je samo još jedna od stvari koja dotiče glavnog junaka, a ono što dotiče junaka, mora dotaći i pisca", kazao je Avdić.

Roman "Sedam strahova" je objavljen u izdanju izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice, dok ga je na engleskom izdao "Istros Books" iz Londona. Djelo,  između ostalog, donosi priču o čovjeku koji se nakon devet mjeseci depresije zbog ženinog odlaska vraća kući. Dočekuje ga strah od samoće i svijet izmijenjen zauvijek. Tada se pojavljuje Mirna, kći njegovog prijatelja, koja mu donosi dnevnik svoga u ratu nestalog oca, pronađen u biblioteci u Švedskoj.

"Pisao sam roman ne oslanjajući se na književne forme, na ono što je moderno ili na ono što će o njemu misliti kritičari, a vjerujte čak se nisam oslanjao ni na to koliko će to prijati čitaocima. Naravno, čim izađe knjiga, čovjek počinje da osjeća odgovornost. Čovjek nije nedužan čim napiše jednu jedinu rečenicu", smatra Avdić.

Priznao je da ima problem da dok ne "isprati" jednu knjigu ne može da počne da radi na drugoj. Dodaje i da je sada već vrijeme da počne da piše nove priče.

 

 

ANT 1

Ostali naslovi

Na listi "Guardiana" su i:

- "The Absent Therapist", Vil Eves

- "Butcher's Crossing", Džon E. Vilijams

- "The Blue Room", Hana Orstavik

- "Splendid Little War", Derek Robinson

- "Human Comedy", Onor Balzak

 

ANT 2

Publika i podrum

Jednom prilikom je istakao da će biti zadovoljan ukoliko bude imao toliko čitalaca da ispune jedan podrumski klub. "Vjerujem da sada mogu komotno da ispunim taj klub. Kada je Borhes objavio prvu knjigu, on je otišao kod izdavača i zamolio ga da mu kaže u koliko je primjeraka prodata. Mislim da se radilo o 30 ljudi. Tada ga je zamolio da mu nabavi njihove adrese kako bi se svakom od njih putem pisma lično zahvalio. I ja bih to najradije volio da uradim. Jako sam zahvalan svakom čitaocu koji odvoji dio svog vremena da bi pročitao moje djelo", kaže Selvedin Avdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije