Književnost

Bećkoviću nagrada Despotica mati Angelina

Bećkoviću  nagrada Despotica mati Angelina
Bećkoviću nagrada Despotica mati Angelina

BEOGRAD - Akademik i književnik Matija Bećković ovogodišnji je dobitnik književnog priznanja sa imenom srpske despotice, zadužbinarke i svetiteljke, nagrade Despotica mati Angelina, saopštio je danas Banatski kulturni centar Novo Miloševo.

Nagradu su prošle godine u slavu srpske despotice i zadužbinarke Angeline  Branković, Prepodobne mati Angeline, ustanovili Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Kulturno prosvetna zajednica Sečanj u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Književna nagrada Despotica mati Angelina dođeljuje se za najbolju objavljenu knjigu na srpskom u 2013. i 2014. godini. Do isteka konkursa, 1. avgusta stiglo je više od 30 knjiga različitih žanrovskih opredeljenja.

Žiri za dođelu nagrade jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Bećković za knjigu "Oli mi ga dat" (Štampar Makarije, Beograd, Oktoih, Podgorica, Andrićev institut, Višegrad, 2014).

Žiri je radio u sastavu Sofija Ljukovčan (predsjednica), Biljana Krstić, Milan Nenadić, Milica Jeftimijević Lilić i Radovan Vlahović.

Laureatu će nagrada biti uručena 11. avgusta, uoči Dana Prepodobne mati Angeline, na svečanosti, koja će se održati nakon prazničnog bdenja, u fruškogorskom manastiru Krušedol.

U obrazloženju nagrade žiri je istakao da je nagrada  jednoglasno pripala Bećkoviću, majstoru riječi koji je svojim radom obilježio polovinu prošlog i početak ovog vijeka, poznatom kao nepotkupljiva mjera svih naših pregnuća i posrnuća u vremenu koje nam nije bilo sklono.

"On je jezički majstor, sofista i ekvilibrista u najboljem smislu riječi. Njegovo djelo, pa i ova poema koju nagrađujemo dokaz su da je on kopao u maternjem našem jeziku kao niko pre njega u srpskoj poeziji. Tamo su ona britka, nepotkupljiva i, zašto ne reći, otrovna saznanja kada je riječ o našim naravima, posustajanjima i trzanjima...", naveo je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije