Književnost

Berićev otklon od političkog aforizma

Berićev otklon od političkog aforizma
Berićev otklon od političkog aforizma

BIJELJINA - Banjalučki satiričar Miladin Berić promovisao je večeras u Bijeljini svoju 17. knjigu "Onomad je bila dobar komad", koja je trebalo da bude autorov otklon od političkog aforizma.

"Teško je biti satiričar u Švedskoj ili Norveškoj, gdje je sve uređeno, a Balkan je jednostavno plodno tlo za satiru", rekao je Berić novinarima, objašnjavajući zašto najviše smijeha na promocijama, ipak, izazivaju političke teme.

Prema riječima autora, knjiga "Onomad je bila dobar komad" govori uglavnom o ljubavi, muško-ženskoj i muško-muškoj, o paradama ponosa, "afričkim šljivama", silikonima i rijalitiju od života u kojem ljubav danas tamnuje.

Na ovu temu autor je izdvojio aforizme - "Moderni bračni trougao, on, on i on" i "Uvijek je bilo sedam patuljaka na jednu Snježanu, samo u čemernoj Banjaluci sedam Snježana na jednog patuljka".

Iako je ova knjiga Berićev bijeg od politike, publika je i u Bijeljini najjačim aplauzom podržala upravo satiru na ovu temu - "Srbi će iz nostalgije za Jugoslavijom i Srbiju da podijele na šest republika i dvije pokrajine", "Onoliko crnogorsko junaštvo se nije moglo opisati sa 30 slova", "Može biti da Bosna ima jake turističke potencijale, ali su joj teroristički još jači".

Na promociji koja je održana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" Berićevi gosti bili su aforističar Deana Sailović iz Sremskih Karlovaca i Grujo Lero iz Bijeljine.

Sailovićeva je rekla novinarima da je kratka forma aforizma prilagođena za život "u petoj brzini" koji živimo, a iz svoje knjige "Elektronska ispovedaonica" izdvojila je aforizme - "Zahvaljujući ljudima kojima sam u životu bila žrtveno jagnje, nisam nikad stasala u ovcu", "Ceo život živim na buretu baruta, zato sam ovakva bomba", "Ako želiš da vedriš muškarca, nemoj se oblačiti".

Lero je na promociji pred domaćom publikom, koja dobro poznaje njegov dugogodišnji rad, predstavio nove aforizme - "Izgleda da plata dolazi iz porodilišta, dobijemo je nakon devet mjeseci", "Novi direktor je sposobniji od prethodnog, već prvog mjeseca u preduzeću je uveo rad, red i rod".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije