Književnost

Biblioteci donirane knjige vrijedne 3.000 KM

Biblioteci donirane knjige vrijedne 3.000 KM
Biblioteci donirane knjige vrijedne 3.000 KM

BIJELJINA - Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka danas je u Bijeljini donirala 220 novih knjiga, vrijednosti 3.000 KM, Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, u okviru svoje donatorske akcije „Pomozi bibliotekama stradalim u poplavama“ koja se sprovodi povodom obilježavanja Međunarodnog dana štednje.

Narodna biblioteka u Bijeljini izgubili je oko sedam hiljada knjiga u majskim poplavama.

„Ove godine je naša biblioteka prilikom majskih poplava pretrpjela značajnu štetu koju smo donekle uspjeli sanirati.Ova donacija naših prijatelja iz Hypo banke od 220 novih knjiga za dječije odjeljenje  biblioteke, za nas znači izuzetno mnogo, posebno u ovim trenucima kada nam je pomoć potrebna više nego ranijih godina. U ime svih zaposlenih u našoj ustanovi i u ime svih korisnika naših usluga, a prije svega najmlađih članova biblioteke, najsrdačnije se zahvaljujem predstavnicima Hypo banke na ovoj donaciji.“, izjavio je Jovan Cvjetković, direktor Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Ovo je jedanaesta godina zaredom kako Hypo banka organizovano i vrlo dosljedno promoviše politiku društevno odgovornog djelovanja (CSR) na tržištu Republike Srpske.

Međunarodni dan štednje je u Hypo banci Banjaluka dan koji je tradicionalno posvećen najmlađima i institucijama koje brinu o vaspitno-obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdrastvenoj i socijalnoj zaštiti.

Već nekoliko puta, u prethodnih jedanaest godina, Hypo banka je donirala nove knjige Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ Bijeljina.

„Odlučili smo da ovogodišnji Dan štednje posvetimo bibliotekama stradalim u poplavama i njihovim najmlađim članovima. Ovom donatorskom akcijom želimo da se zahvalimo i svojim klijentima/građanima Bijeljine za ukazano povjerenje tokom ove i proteklih godina te da podsjetimo javnost na značenje riječi štednja i činjenicu koliko je ona važna za budućnost.“, rekla je Ravijojla Radović, voditelj poslovnice Hypo banke u Bijeljini.

Ujedno, svoj doprinos u obnavljanju knjižnog fonda stradalih biblioteka daće i zaposleni te klijenti Hypo banke koji će imati mogućnost da do 10. novembra, do kada traje ova akcija, donesu u najbližu poslovnicu Hypo banke svoje dobro očuvane knjige prilagođene uzrastu za djecu i mlade, a koje će se kasnije uz pomoć Društva bibliotekara RS pokloniti bibliotekama stradalim u poplavama.

Tokom trajanja ove donatorske akcije, a koja se odvija u saradnji sa Društvom bibliotekara Republike Srpske s osnovnim ciljem da se pomogne stradalim bibliotekama u obnavljanju knjižnog fonda, Hypo banka će donirati 10.500 KM za nabavku 900 novih knjiga za pet biblioteka u Bijeljini, Doboju, Čelincu i Šamcu.

Pored ove aktivnosti, Hypo banka će donirati novčani iznos od 5 hiljada KM dječijem vrtiću „Vratite nam osmijeh“ u Istočnom Sarajevu za angažman logopedaza djecu sa posebnim potrebama.

Takođe, predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka će 31. oktobra i 1. novembra obići sva porodilišta u Republici Srpskoj, u mjestima u kojima posluje banka, i roditeljima djece koja se rode na ovogodišnji 31. oktobar uručiće štednu knjižicu sa ulogom od 50 KM.

Podsjetimo, Međunarodni Dan štednje obilježava se 31.oktobra, na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali u želji da pronađu izlaz iz krize prouzrokovane prvim svjetskim ratom.

Konstatovali su da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te su donijeli odluku kojom je ustanovljen međunarodni Dan štednje s ciljem da se javno promovišu njene vrijednosti. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja, koji su predstavljali oko stotinu miliona štediša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije