Književnost

Boemska poezija mladih Banjalučana

Boemska poezija mladih Banjalučana
Boemska poezija mladih Banjalučana

Promocija knjige banjalučkih pjesnika Milana Rakulja i Gorana Gavrića upriličena je u četvrtak naveče u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, u sklopu obilježavanja 190 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Ova jednodnevna manifestacija nazvana "Brankov dan" bila je sjajan povod da dva mlada stihovesca predstave publici svoju poeziju, sakupljenu u knjigama za koje su dobili nagrade "Stražilovo", koje dodjeljuje kulturna institucija "Brankovo kolo".

Nenad Grujičić, pjesnik, književni kritičar i direktor "Brankovog kola", u uvodnom slovu osvrnuo se na značaj Radičevića, a zatim i predstavio Rakulja i Gavrića kao poete čiji dosadašnji radovi nastavljaju stražilovsku, boemsku liniju pjesništva.

Rakulj je govorio stihove iz svoje druge knjige "Poezija u kostima", dok je Gavrić predstavio djela iz svog prvenca "Tunel".

"Recenzent Nenad Grujičić me ocijenio kao nasljednika tradicije Duška Trifunovića, Đure Damjanovića, Brane Petrovića, Aleksandra Sekulića, tog kruga pjesnika. Kada sam pročitao tu recenziju, nisam mogao vjerovati. Napisana je kao da me čovjek poznaje cijeli život, kao da je pisao o meni, a ne o mojoj poeziji", rekao je Rakulj i dodao da mu je bilo drago što je uspio svoju ličnost prenijeti i na pjesme.

Istakao je da se radi o autobiografskoj poeziji, ispovjednoj lirici.

"Skoro sve moje pjesme su u tom maniru", rekao je Rakulj, ističući da mu je Sergej Jesenjin uvijek na neki način bio putokaz.

Gavrić je dobio nagradu "Stražilovo" za knjigu "Tunel", a kaže da je to za njega bilo veliko iskustvo.

"Omogućeno mi je da iz jednog diletantskog prostora dođem na javnu scenu i kazujem svoje pjesme", rekao je Gavrić i otkrio da već ima napisane dvije trećine nove knjige, te da trenutno radi na sonetnom vijencu, posvećenom njegovoj djevojci, te da knjiga neće biti objavljena dok je ne završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije