Književnost

Bokserski as dječjeg srca

Bokserski as dječjeg srca
Bokserski as dječjeg srca

BANJALUKA - Promocija zbirke dječje poezije "Od točka do rakete" autora Marijana Beneša održana je u ponedjeljak naveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, u organizaciji poetskog kluba "Stihovnica".

Pisac je kroz zbirku, koja obuhvata oko 30 pjesama, nastojao da djecu pobliže upozna sa svim poznatim prevoznim sredstvima.

Ovo je jedna od tri knjige iz ciklusa dječje poezije izdavačke kuće "Arte", a nakon nje će na isti način biti prikazana zbirka pjesama o vitaminima i povrću, koja će sadržati edukativne pjesme za najmlađe.

"Čovjek je imao potrebu za prevozom, tako da je pokušavao na sve moguće načine da iskoristi sve od skija rolšua pa do rakete, što sam pokušao i da dočaram kroz poeziju. Zbog toga je i knjiga dobila naziv 'Od točka do rakete'", rekao je Beneš.

Enea Hotić, članica poetskog kluba "Stihovnica", rekla je da se Beneš i u ringu znao ponašati djetinjasto samo da bi ugodio publici i da joj je drago da je on i danas to dijete sačuvao u sebi.

Ovaj bokserski as nježnog srca je pored profesionalnog bavljenja sportom uporedo pisao poeziju, te svirao flautu i klavir.

Prema njegovim riječima, još u školi je sastavljao najljepše sastave, a za vrijeme rata da bi odagnao loše misli počeo je profesionalno da piše.

Ističe da postoji mišljenje da bokseri nisu baš ljudi koji vole da pišu ili sviraju, ali da je on dokazao da to ne mora biti tako.

Otac mu je bio profesor na muzičkoj akademiji te je Beneš tako zavolio klavir i flautu.

"Svemu sam bio naklonjen više nego boksu, ali sam ipak tu bio najuspješniji jer sam imao dobre fizičke predispozicije", dodao je Beneš.

Miodrag Jakšić, vlasnik izdavačke kuće "Arte", rekao je da je ova knjiga jako zabavna, ali i edukativna i poučna, te da je zanimljivo vidjeti na koja se sve prevozna sredstva autor osvrnuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije