Književnost

Četvrti tom "Milenijuma" u avgustu

Četvrti tom "Milenijuma" u avgustu
Četvrti tom "Milenijuma" u avgustu

STOKHOLM - Četvrti tom švedske krimi sage "Milenijum" zvaće se "Ono što nas nije ubilo", najavio je njegov autor David Lagerkranc, kome je povjeren zadatak da dovrši djelo Stiga Larsona nakon njegove iznenadne smrti 2004.

Lagerkranca, najpoznatijeg po tome što je napisao "Ja, Zlatan", autobiografiju slavnog švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, izabrala je švedska izdavačka kuća "Nordstedts" kako bi nastavio avanture Mikaela Blomkvista i Lizbet Salander.

Nordstedts priprema veliko lansiranje romana koji će 27. avgusta istovremeno biti objavljen u 35 zemalja. Knjiga će biti prevedena u najvećoj tajni kako bi se spriječila "curenja".

Ideja da se popularna krimi pustolovina nastavi pod drugim perom nije se nimalo dopala Evi Gabrijelson, Larsonovoj partnerki koja je od samog početka odbijala da podrži projekt.

U izjavi za švedski list Dagens Niheter, Lagerkranc nije želio da komentariše njen stav, insistirajući da govori samo o svojoj knjizi.

Iako nije ništa otkrio o sadržaju romana, rekao je da je ostao vjeran temama koje je Larson pokrenuo u prve tri knjige.

"Pisati nadugačko (knjiga ima 500 strana) nije samo po sebi cilj, ali sam htio da u mojoj knjizi bude isto toliko intriga koliko i u Larsonovim", naveo je Lagerkranc.

Knjige iz trilogije "Milenijum" - "Muškarci koji mrze žene", "Djevojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata stoji", postigle su veliki uspjeh prvo u Švedskoj pa u skandinavskim zemljama, a kasnije i u Europi i SAD-u. Bile su niz godina na vrhu najprodavanijih knjiga.

Autor je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni filmovi, koji su postigli veliku gledanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije