Književnost

Dajana Petrović: "Darujte ljubav" dragocjena knjiga

Dajana Petrović: "Darujte ljubav" dragocjena knjiga
Dajana Petrović: "Darujte ljubav" dragocjena knjiga

Na trpezi knjiga velika je ponuda, ali jedna posebna osvojila je svu moju pažnju i vama je preporučujem. Knjigu "Darujte ljubav" poslednje ruske carice svete Aleksandre Fjodorovne Romanov objavila je izdavačka kuća "Čuvari".

Podeljena na tri dela "O braku i porodici", "Reči dobre" i "Bašta srca", velelepnih korica, omanjeg formata, svojim prijemčivim rečnikom upućuje nas na svakodnevni caričin život, kratke zapise o porodičnim i bračnim situacijama i iskušenjima. Pravoslavni duhovni aspekt prožet kroz celu knjigu svedoči o caričinom ispovedanju vere, ali ne površne i tradicionalne, već životne, vere bez roptanja i uninije, vere bez samosažaljenja, računice i izuzetka. Redovima punim ljubavi, ona nas upućuje kako sačuvati i održati se u dobru i zlu, kako vaspitati decu, kako i šta sa svojim JA, gde je mesto ženi u porodici, kako opremiti prostor u kome provodimo vreme sa svojim bližnjima, i kakve to posledice ostavlja na porodicu i prvenstveno na decu. Pisana porodičnim ljudima, moglo bi se reći da je prepoznata i kao potencijalni priručnik razvojnoj psihologiji. U vremenu raznolikog napretka, ubrzanja života, emancipacije i otuđenja, kada ponestaje mira imamo priliku da prihvatajući bar jedan od mnoštvo caričinih saveta umirimo svoje rasejane misli i razdražena čula.

U zborniku zapisa, intimnih beleški, pored čudesnih bogoljubivih i nadahnutih misli, nalaze se i pesme, molitveni stihovi. Svojim nedoumicama i problemima koji nas koče da napredujemo pronaći ćemo sugestiju, iz vremena koji je vekom udaljen od nas i te kako aktuelan, i u moru sloboda nasušan savet. Ljubav koja dugo trpi blagotvorna je bila i tada i sada. Krenimo joj u susret: "sredimo prostor (za njen dolazak) da bismo sredili misli".

Ovo je dragocena knjiga koja se ne odlaže na mesto pročitanih, već biva istinski pri ruci, ili bolje reći pri srcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije