Književnost

Danica Nikolić-Nikolić: Ja sam pisac, a ne pisica

Danica Nikolić-Nikolić: Ja sam pisac, a ne pisica
Danica Nikolić-Nikolić: Ja sam pisac, a ne pisica

Beograđanka Danica Nikolić-Nikolić, autor teksta mjuzikla "Sava Savanović - vampirska simfonija", koji je osvojio specijalnu nagradu na nedavno održanom 16. Teatar festu "Petar Kočić" u Banjaluci, u razgovoru za "Nezavisne" naglašava da se, s obzirom na to da nije zagriženik za rodnu ravnopravnost, smatra piscem.

"A i dovoljno sam se koristila engleskim jezikom, gde reč 'pisac' nema rod, tako da sam ja - ne 'pisica', ne 'dramaturškinja', nego - pisac", dodaje ona.

Nikolić-Nikolićeva je neko vrijeme izbivala van zemlje, ali je prije tri godine odlučila da se vrati u Srbiju. Na rođendanskoj žurci "Bitef teatra" srela je reditelja Nikolu Zavišića, prijatelja sa fakulteta, i saradnja na komadu "Situacije" je označila njen povratak pozorištu. Nakon toga, napravili su i "Savu Savanovića".

"Ono što je meni bilo važno, Zavišića su svi stavljali u neki brehtijanski kalup, pa sam i ja 'Savi' ponudila brehtijansko ruho, pa po 'Majci Hrabrosti' ima dvanaest scena. Takođe, u tekstu postoji i 'Koral o velikom Savi', koji je rađen po 'Koralu o velikom Balu'", priča o predstavi Nikolić-Nikolićeva.

NN: Kako ste se odlučili da tu priču prikažete u formi mjuzikla?

NIKOLIĆ-NIKOLIĆ: "Sava Savanović" je crna komedija, politički komad i komedija mentaliteta, višeslojan komad. Uvek me prvenstveno interesovao mjuzikl, jer je najzahtevniji, najinspirativniji i nešto najteže što u pozorištu može da se uradi. Naprosto, najviše ljudi je angažovano na mjuziklu i onda je i najteže njima upravljati, pa mi to pruža najveći izazov i inspiraciju.

NN: Kako, po Vašoj ocjeni, publika reaguje na mjuzikl, u odnosu na neke druge dramske izraze?

NIKOLIĆ-NIKOLIĆ: Ne znam kako je ovde kod vas, ali moram da kažem, vrlo neskromno, da je sala u Kikindi uvek puna kada "Sava" igra, a igra već godinu dana. Nemamo nikakvih specijalnih najava, poklona i slično. Sa druge strane, radila sam i u Beogradu, i tamošnja publika obožava mjuzikl. To su vam jedinih sigurnih 400 mesta.

NN: Koliko su savremene političke prilike uticale na pisanje "Save Savanovića" i na Vaše stvaranje uopšte?

NIKOLIĆ-NIKOLIĆ: Imamo nesreću da nam se istorija ponavlja, kod nas je sve "circulus vitiosus" i mi nikada ništa ne naučimo iz tih ciklusa. Pošto je uvek predvidljivo na šta će srpska istorija da izađe u novoj etapi, naravno da predstava ima aluziju i na sadašnji momenat. U stvari, svi moji tekstovi su pseudopolitički. Uvek postoji politička konotacija i uvek se vraćam unazad da bih se mogla baviti onim što se dešava sada i pokušavam da nađem rešenje problema u onome što je bilo pre.

NN: Šta Vas je najviše privuklo da se počnete baviti crnom komedijom?

NIKOLIĆ-NIKOLIĆ: Crna komedija je žanr koji me je uvek interesovao. Znate, ljude je jako lako rasplakati i baciti u neku melanholiju i depresiju, ali ih je zato jako teško nasmejati. Zato smatram da je poseban izazov nasmejati publiku, ali želim da im se, nakon što napuste pozorište, javi tzv. after taste efekat, da ih "stigne" to čemu su se smejali. Ja sam, naravno, daleko od Nušića, ali on je imao tu vrstu majstorstva da vas nasmejava, pa da se kasnije debelo zamislite nad tim. Postoje stvari koje su manje ili više ozbiljne, ali komediju kao žanr ne treba potcenjivati, naprotiv, teška je za rad.

NN: Čemu se publika danas najviše smije?

NIKOLIĆ-NIKOLIĆ: Mislim da je publiku uvek najviše nasmejavalo samoprepoznavanje, koje je upakovano kao izrugivanje iz vizure publike. A nije! Oni se uvek smeju sebi. To je uvek inicijalna kapisla za publiku, potpuno sam sigurna.

NN: Šta novo možemo očekivati ispod Vašeg pera?

Trenutno radim punom parom, u toku su pripreme za film sa Jankom Baljkom po mom scenariju, i to će takođe biti crna komedija. Radim i na tekstu za novi mjuzikl, koji će takođe raditi Nikola Bulatović.

Kao Baden-Baden

Pošto ima dva istovjetna prezimena, Danica redovno izaziva znatiželju prilikom upoznavanja.

"Pa, rođena sam Nikolić i udata Nikolić. Kada sam se udavala, matičarka me pitala hoću li 'levo ili desno'. Rekla sam joj da bih volela da mi život bude kao banja, kao Baden-Baden, i ona je onda upisala oba prezimena", objašnjava kroz smijeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije