Književnost

Digitalne knjige prijetnja papirnim

Digitalne knjige prijetnja papirnim
Digitalne knjige prijetnja papirnim

Knjige više nisu popularne kao poklon, pokazuju istraživanja i neumoljivi statistički podaci.

Naime, broj knjiga koje kupuju za poklon drugima smanjen je za čak devet miliona komada u posljednjoj godini samo u Velikoj Britaniji, što predstavlja najnoviji udarac izdavačkoj djelatnosti, dok čitaoci odbacuju papirne, a okreću se elektronskim verzijama knjiga.

Najnoviji podaci identifikovali su pad od četiri procenta na tržištu knjiga Velike Britanije između 2012. i 2013. godine, kako u pogledu količine, tako i cijene knjiga.

Džo Henri, direktor istraživanja, rekla je da će pad kupovine knjige kao poklona biti od posebne važnosti za izdavače i nazvala ga zabrinjavajućim trendom, koji je takođe viđen i u SAD, što znači da se ne radi o izolovanim dešavanjima.

Ona je predložila, s obzirom na značaj ukupnog tržišta poklona za industriju knjiga, da se naprave dalja istraživanja kako bi se saznalo šta se krije iza očiglednog pada vrijednosti knjige kao poklona i šta bi se moglo učiniti da se trend obrne.

Slični obrasci su identifikovani u SAD, pa su pokloni činili 22 procenta prodaje knjiga u 2013. godini, što je pad u odnosu na 24 procenta iz 2012. godine.

Zanimljivo je i to da je istraživanje pokazalo da digitalne, e-knjige sada čine 25 procenata svih kupovina knjiga u SAD, što je porast sa 20 procenata iz 2012. godine.

Došlo do naglog porasta digitalne kupovine fikcije za odrasle

Izvještaji pokazuju i da je došlo do naglog porasta kod digitalne kupovine fikcije za odrasle, a posebno u žanrovima kao što su romansa, krimići i fantastika. Dalje, elektronske knjige čine 40 procenata kada je u pitanju prodaja fantastike, u poređenju sa samo jednom digitalnom verzijom od 10 prodatih knjiga za djecu.

Ipak, zasad e-knjige, koje često prodaju za djelić cijene od fizičke verzije proizvoda, zauzimaju samo 14 procenata ukupnog tržišta, a i dalje prednjače knjige sa mekim povezom s udjelom od 51 procenat (što je ipak manje za tri procenta u odnosu na 2012. godinu), dok je tržišni udio knjiga sa tvrdim koricama zapravo rastao tokom 12 mjeseci.

Trileri, krimići i fantazija su najviše uživali rast u 2013, uglavnom na račun erotske fantazije, koja je imala izuzetnu 2012. godinu zbog uspjeha "Pedeset nijansi sive" E.L. Džejms. Erotska fikcija, čija je prodaja pala sa 16 odsto u 2012. na samo pet odsto u 2013. godini, uzrokovala je i pad sa drugog mjesta najpopularnijeg žanra u mekom povezu, kao i elektronskoj verziji u 2012. godini na sedmo mjesto u obje kategorije u 2013.

Avanture se drže nešto bolje, ali počev od novih priča, kao što je franšiza "Igre gladi" Suzan Kolins, pa sve do nekih tradicionalnih i ovaj žanr bilježi pad u prodaji tokom prošle godine, uz tržišno učešće koje je palo sa 15 na sadašnjih 12 procenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije