Književnost

Djecu kalimo pisanom riječju

Djecu kalimo pisanom riječju
Djecu kalimo pisanom riječju

U djeci je sveta klica, nova moć se u njih krije. Bolji svijet bi mog'o nići kad bi znali razviti je, stihovi su jedne od pjesama Jovana Jovanovića Zmaja, jednog od najpoznatijih i najvoljenijih pisaca za djecu na našim prostorima.

Čika Jova Zmaj rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu i ove godine se navršilo 180 godina od njegovog rođenja, što je bio povod za podsjećanje na ovog pjesnika slobode i pravde, ali i za podsjećanje na ljepotu književne riječi namijenjene najmlađim čitaocima.

Od cjelokupnog Zmajevog djela, najtrajniju vrijednost ima njegova dječja poezija. Po toj poeziji on je ostao nenadmašan i danas. Uzvišenu ulogu pjesnika slobode i pravde Zmaj je upotpunio patriotskom djelatnošću na vaspitanju djece i omladine kroz poeziju. Imao je istančan smisao i očiglednu obdarenost za uživljavanje u dječji život, u njihovu psihologiju, osjećanja, čežnje, radosti i mašte. Na našim prostorima danas ne postoji veliki broj autora koji se bave ovom vrstom književnosti, ali oni koji pišu za najmlađe saglasni su da je istovremeno najteže, ali i najljepše stvarati literarne retke za djecu.

Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih savremenih pisaca za djecu, smatra da djecu oduvijek vaspitavamo i kalimo knjigom, te da, iako sada imamo kompjutere i televizore, mora da se radi na tome da učitelji i roditelji budu pravi izvori iskustva i znanja.

"Poezija za decu mora da ima jednu vrstu pouke, ali ne one suvoparne, ne one koja je profesorska, štreberska, već neka drugarska pouka, koja se prihvata upravo zato što je takva, a ne zato što je to pouka", riječi su kojima Ršumović opisuje stvaralaštvo za djecu.

Zdravo djetinjstvo je, smatra Tode Nikoletić, književnik za djecu, temelj dobrog društva.

"Knjiga detetu pruža jedan drugačiji način života, smireniji, staloženiji, ali uvek šalje i jednu dobru poruku. Ono što je najvažnije da bi deca kvalitetno odrastala je da knjiga dođe do njih", izjavio je jednom prilikom Nikoletić.

U avanturu pisanja za djecu veoma uspješno upustio se i pisac Dejan Aleksić, koji je naveo da je razvijanje vještine čitanja i zastupljenosti te vještine u svijetu mladih ljudi ugroženo mnogo zanimljivijim medijima koji su aktuelni danas.

"Velike istine su svakodnevica u životu deteta. Srećom, unutrašnji svet svakog odraslog čoveka čuva tragove deteta koje je čovek bio. Pesnik te tragove mora da otkriva i neguje na poseban način, jer su oni najpouzdaniji kod za spoznaje višeg reda", zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije