Književnost

Dobra šansa za proširenje saradnje sa Grčkom

Dobra šansa za proširenje saradnje sa Grčkom
Dobra šansa za proširenje saradnje sa Grčkom

Književno stvaralaštvo Republike Srpske biće predstavljeno na Međunarodnom sajmu knjiga, koji će od 8. do 11. maja biti održan u Solunu, a učešće je organizovano zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture RS i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS).

Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, najavila je da je predstavljanje RS podijeljeno u nekoliko segmenata, kao i da će u okviru obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata Željko Vujadinović, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, održati predavanje na temu "Sarajevo 1914" na Univerzitetu "Macedonia".

"Drugi segment je predstavljanje savremene književnosti RS i u tom smislu smo objavili knjigu 'Srce ptice i srce čovjeka', dvojezično izdanje, na srpskom i engleskom, koja će biti predstavljena u okviru zvaničnog programa sajma", istakla je Petrović-Zečićeva.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da ovo ministarstvo zajedno sa NUB RS već duže vrijeme organizuje važne posjete sajmovima knjiga.

"Ove godine će akcenat biti na stogodišnjici izbijanja Velikog rata i tim povodom smo pripremili čitav niz primjerenih izdanja. Jedna od važnih stvari je proširenje kulturne saradnje sa Grčkom i u tom domenu posjeta ovom prestižnom sajmu je nešto što se podrazumijeva", istakao je Mutabdžija.

Priliku da predstave svoje, ali i književno stvaralaštvo ostalih pisaca iz RS imaće književnici Ranko Pavlović i Berislav Blagojević.

Na solunskoj smotri pisane riječi ove godine će se predstaviti i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, koja na ovom sajmu učestvuje od njegovog osnivanja.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu predstaviće se i Jelena Lengold, književnica iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije