Književnost

Domaći pisci ne mogu u Lajpcig

Domaći pisci ne mogu u Lajpcig
Domaći pisci ne mogu u Lajpcig

Ministarstvo prosvjete i kulture RS ove godine neće organizovati predstavljanje domaćeg književnog stvaralaštva na Sajmu knjiga u Lajpcigu u Njemačkoj, koji u ovom gradu treba da bude održan od 13. do 16. marta.

Ovo je danas potvrđeno iz resornog ministarstva, a kao glavni razlog izostanka predstavljanja domaćih pisaca i izdavača na prestižnoj književnoj smotri u njemačkom gradu navode smanjenje budžetskih sredstava.

Veoma zapaženo predstavljanje u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS realizovano je prošle godine uz saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS (NUB RS), Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva i Turističkom organizacijom RS.

Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, pojašnjava da odlazak na ovaj sajam iziskuje značajna materijalna sredstva, a s obzirom na to da je budžet za sve kulturne aktivnosti ove godine drastično smanjen predstavljanje u Lajpcigu će izostati.

"Veoma su skupe usluge samog zakupa prostora tamo, putovanja, smještaja, tako da je odlučeno da ove godine ipak ne bude organizovanog predstavljanja. Dio tih sredstava biće usmjeren na obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata, ali i na predstavljanje na sajmovima u Solunu i Beogradu", istakla je Petrović-Zečićeva.

Napomenula je da je svakako bitno predstavljanje na međunarodnim sajmovima.

"Ne mislim da mi trenutno možemo ostvariti neki veliki uspjeh, ali je zaista veoma bitno da predstavimo našu nacionalnu produkciju, uspostavimo kontakte, ali i kada je Lajpcig u pitanju vidimo koji su to novi trendovi kada je izdavaštvo u pitanju", navela je ona.

Sajam prati i manifestacija "Lajpcig čita", najveći literarni festival na svijetu

Priznala je da su se prethodnih godina susretali i sa neprijatnim pitanjima, tipa gdje se nalazi Republika Srpska, te dodala da su upravo svojim prisustvom tamo pokušali da ovaj prostor učine vidljivijim, ali i pokažu da raspolažemo značajnim književnim stvaralaštvom.

Sajam knjiga u Lajpcigu svake godine bude otvoren dodjelom Lajpciške književne nagrade za evropsko razumijevanje.

Takođe, svake godine se predstavi više od 2.000 izdavača, a posjeti ga više od 150.000 ljudi. 

Lajpciški sajam knjiga prati i manifestacija "Lajpcig čita", najveći literarni festival na svijetu tokom kojeg na raznim lokacijama u gradu gotovo 3.000 autora posjetilaca čita svoja djela.

Iako RS neće imati organizovano predstavljanje na ovom sajmu u Lajpcigu, iz susjedne Hrvatske će se predstaviti niz autora zahvaljujući programu Alide Bremer "Fokus Südosteuropa".

Sajam knjiga u Lajpcigu spada među vodeće literarne festivale u Evropi, a status jedne od najznačajnijih manifestacija tog tipa u svijetu izgradio je dijelom i zbog usmjerenosti na savremenu književnost i prevodilaštvo. Prednost daje piscima iz Evrope, pogotovo sa njenog istoka i jugoistoka, i insistira na susretima autora s publikom u okviru programa "Lajpcig čita", koji se odvija u više od 250 javnih prostora u cijelom gradu.

 

150.000

posjetilaca na sajmu

3.000

autora čita djela

2.000

izdavača učestvuje

250

javnih prostora

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije