Književnost

Dragana Marić: Za pamćenje "Avanture nevaljale djevojčice"

Dragana Marić: Za pamćenje "Avanture nevaljale djevojčice"
Dragana Marić: Za pamćenje "Avanture nevaljale djevojčice"

Veliki sam obožavalac Strindberga i svakako bih svakome ko voli dobro štivo preporučila bilo koju njegovu knjigu, kao što su "Sam", "Brak" i mnoge druge, koje sam i sama pročitala više puta. Ali isto tako, knjiga koja će vas svakako uvesti u čudesan svijet ljubavi, traganja i avanture jeste knjiga Marija Vargasa Ljose "Avanture nevaljale djevojčice".

Fascinantno je šta sve čovjekovo srce može da izdrži zarad privida ljubavi.

Neočekivan kraj, nesebična ljubav koja ne poznaje granice i ponos. Uhvatila sam sebe kako jedva čekam da završim sa obavezama i da se prepustim avanturama nevaljale djevojčice. Ovu knjigu sam pročitala prije tri godine, ali ostavlila je jak uticaj na mene, da i dan-danas mislim na nju.

Što se tiče predstava koje bih preporučila, u gradu na Vrbasu mislim da ih ima barem nekoliko koje su svakako vrijedne pažnje i koje bi poštovaoci umjetnosti trebalo da pogledaju, ali ako bih morala da izdvojim jednu, to bi svakako bila predstava Narodnog pozorista RS "Četrnaesta", koja prikazuje mnogo istorijskih činjenica koje bismo svi trebalo da poznajemo.

"Četrnaesta" se bavi događajima u vezi sa sarajevskim atentatom, izvršenim 28. juna 1914. godine, ali i zbog toga što idemo u susret 2014. godini, u kojoj ćemo, sjećajući se 1914. godine, shvatiti da živimo stvarnost koja je počela da se formira tada.

Svakome ko voli dobru i muziku iz duše preporučila bi barem jednom da ode na koncert Marize, portugalske fado pjevačice.

Nekoliko puta sam bila na njenom koncertu, koja ne samo da vas svojim glasom dira u dušu, već su njeni koncerti nešto što bi svako, barem jednom u životu, trebalo da doživi.

Odlazak na koncert jedne takve umjetnice se pamti cijeli život, zaključila je glumica Dragana Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije