Književnost

Drašković očekuje raspeće zbog "Isusovih memoara"

Drašković očekuje raspeće zbog "Isusovih memoara"
Drašković očekuje raspeće zbog "Isusovih memoara"

BEOGRAD - Književnik i političar Vuk Drašković objavio je novi roman "Isusovi memoari", koji kritičari vide kao nastavak njegove kultne knjige "Nož".

Glavni junak priče je hromi fotoreporter Veljko Vujović, kome je nadimak Ćopavi Isus, koji kamerom i perom svjedoči o smrti Jugoslavije, o starim i novim mržnjama, novim zločinima i zločincima.

"Zlo je bilo jače od Isusa iz ovog mog romana. Zbog toga i ne mogu da se radujem knjizi. I nju, znam, čeka raspeće. Prezir i bes slepih za naše zlo i grehove u nedavnom bratoubijanju, kad nije ubijena samo Jugoslavija. Lakše mi je bilo da pišem 'Nož', jer su srpski Jugovići nevine žrtve, a nevina žrtva je i tužilac i sudija. Pola veka kasnije nož je u rukama Srba, a nevine žrtve su iz muslimanske Donje Čemernice. Jugovići su mi naredili da podignem optužnicu u njihovo ime", rekao je Drašković povodom izlaska romana.

"Isusovi memoari" sadrže 20 poglavlja u kojima autor koristi različite pripovjedne strategije, različite ritmove rečenice, podjednako i ekavicu i ijekavicu. Drašković priča o nevoljama običnih ljudi, piše Kurir.

Potresno djelo

Književnica Ljiljana Šop smatra da je ovo djelo uvjerljivo i potresno.

"Ovako književno uverljivog i potresnog antiratnog romana nema u novijoj srpskoj književnosti. Dve decenije od rata devedesetih pojavljuje se prvi roman ni na čijoj strani u nacionalnom i ideološkom smislu, drama jedinke koja poprima razmere antičke tragedije", zaključuje Šopova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije