Književnost

"Fajront u Sarajevu" - svjedočenje o jednom vremenu

"Fajront u Sarajevu" - svjedočenje o jednom vremenu
"Fajront u Sarajevu" - svjedočenje o jednom vremenu

TREBINJE - Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, danas je u Trebinju promovisao knjigu "Fajront u Sarajevu", te najavio da piše novi roman i zbirku priča, koje bi trebalo da budu završeni krajem ove ili početkom iduće godine.

Govoreći o knjizi "Fajront u Sarajevu", Karajlić je istakao da je to njegovo svjedočenje o jednom vremenu i svemu onome na čemu je bio angažovan - rok muzika i "Top lista nadrealista", te o gradu Sarajevu kao nesvakidašnjem fenomenu kada je riječ o muzici.

"Knjiga je rezultat nekih mojih razmišljanja zašto se dogodio raspad zemlje. To je razmišljanje jednog čovjeka koji je uspio da preživi u dva različita sistema - u komunizmu i kapitalizmu, te koji je pokušao da uporedi ta dva društvena uređenja", kaže Karajlić.

Kada je riječ o novim projektima, on je naveo da piše roman o kući u Solunskoj ulici, koju je podigao njegov pradjeda na početku 20. vijeka i koja predstavlja neku vrstu metafore sto godina putešestvija njegove porodice.

Drugi projekat, ističe Karajlić, priče su koje imaju radni naslov "S one strane uma", koje govore o istorijskim događajima koji su izmijenili tok istorije.

On je rekao da je jedna od tih priča već izašla u zbirci o Gavrilu Principu, koja je objavljena prošle godine, dodajući da će druga izaći ove godine u zbirci pripovijedaka o Kosovu.

"To je moja priča o događaju 1389. godine koja je postavljena nadrealno. Postavio sam sam sebi pitanje šta bi bilo da je Miloš Obilić umjesto noža Muratu ponudio sporazum", rekao je Karajlić.

On je najavio da radi i film koji će govoriti o tome kako je jedna pjesma i jedan bend uspio da spasi Jugoslaviju i kako bi izgledala ta zemlja da je opstala.

Govoreći o tome da li se mogao izbjeći rat u Jugoslaviji, Karajlić ističe: "Nismo bili dovoljno snažni da izdržimo nalet kapitalizma, koji je kao cunami sa zapada preskočio Berlinski zid".

"U suštini, kapital je bio taj koji je od nas insistirao da uzmemo oružje. Mi nismo imali imuni sistem. Da je prijeratna Jugoslavija imala neki drugi oblik organizovanja, da je možda bila parlamentarna monahija, možda bi mogli nešto da postignemo", smatra Karajlić.

Promocija knjige "Fajront u Sarajevu" održana je u bašti hotela "Platani".

O nesvakidašnjem uspjehu tog djela svjedoči čak šest izdanja za manje od godinu dana, te blizu 100.000 prodatih primjeraka. Knjiga je prije godinu dana izašla u izdanju "Lagune" i Kompanije "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije