Književnost

Filip David dobitnik 61. NIN-ove nagrade

Filip David dobitnik 61. NIN-ove nagrade
Filip David dobitnik 61. NIN-ove nagrade

BEOGRAD - Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare nakon završne sjednice u prostorijama kompanije "Ringier Axel Springer" koja izdaje NIN.

U najužem izboru za 61.NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat "Sabo je stao" (izdavač Kulturni centar Novog Sada), Filip David "Kuća sećanja i zaborava" (Laguna, Beograd) i David Albahari "Životinjsko carstvo" (Čarobna knjiga, Beograd).

Književna nagrada kritike za najbolji roman godine NIN-ova nagrada dodijeljuje se od 1954. godine i prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za roman "Koreni".

O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsjednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Svečano uručenje nagrade najnovijem laureatu Davidu i obilježavanje 80. rođendana NIN-a biće u hotelu Hajat u ponedeljak, 26. januara.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, "Kuća sećanja i zaborava" je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti, navodi Laguna koja je do sada objavila i njegove romane "San o ljubavi i smrti" i "Hodočasnici neba i zemlje".

Albert Vajs je još od djetinjstva imao prilike da promijeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vrijeme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zamjeni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobjegne iz njemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svjetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na "Kuću sećanja i zaborava". U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se osjeća krivim, jer je mlađi brat bio povjeren njemu na čuvanje.

Ogromni bol koji je osjetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promijeni svoj identitet u skladu sa riječima jednog svog prijatelja i sunarodnika "Pamćenje je strašnije od svakog zaborava" ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David bio je urednik Dramskog programa Televizije Beograd do devedesetih godina, kada mu je Miloševićevim dolaskom na vlast, zabranjen ulazak u zgradu televizije.

Rođen je 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je jugoslovensku i svijetsku književnost i dramaturgiju.

I njegov roman "Hodočasnici neba i zemlje" naišao je na izuzetan prijem kritike i čitalaca, objavljen je i izvan Srbije.

Kao dramaturg i profesor dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, sarađivao je na više scenarija, iz kojih su nastali poznati filmovi jugoslovenske kinematografije: Ko to tamo peva, Slobodana Šijana, Okupacija u 26 slika, Lordana Zafranovića i Bure baruta Gorana Paskaljevića.

David, koji je u međuvremenu otišao u penziju, posvetio se pisanju proze.

Pripovetke i roman Hodočasnici su dobili nagrade: Nagradu Mladosti, nagradu Milan Rakić, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije