Književnost

Industrija elektronskih knjiga pruža nova iskustva ljubiteljima pisane riječi

Industrija elektronskih knjiga pruža nova iskustva ljubiteljima pisane riječi
Industrija elektronskih knjiga pruža nova iskustva ljubiteljima pisane riječi

Pristup svakojakim sadržajima znatno je promijenjen otkako su posljednjih nekoliko godina društvene mreže doživjele ogromnu ekspanziju, što je to, očekivano, bitno uticalo i na nove forme čitanja.

U doba Facebooka, Tumblra i Twittera, čitaocima je znatno olakšana i pojednostavljena interakcija sa omiljenim autorima, a inovatori u području rastuće industrije elektronskih knjiga već su odavno prepoznali taj trend.

Mnogi navode rad i platformu za čitaoce pisca Hjua Hauvija, kao inspiraciju za buduću publiku i autore, kada je u pitanju spomenuta interaktivnost. Naime, Hauvi je prije tri godine samostalno i u nastavcima objavio roman "Wool", koji je ubrzo, a zahvaljujući odazivu publike preko interneta, dospio na listu bestselera slavnog "New York Timesa".

Tajna je tome što je Hauvi kreirao moćnu, "organsku" vezu sa čitaocima. Njegov način je u oštrom kontrastu sa statičnim, informativnim stranicama ostalih autora, a Hauvijeva veb platforma omogućava čitaocima da međusobno razmjenjuju iskustva, objavljuju svoju fikciju i umjetničke radove, kao i da skidaju knjige direktno sa stranice.

Upravo njegovi rezultati dobar su pokazatelj, kako se ne bi trebalo mijenjati samo formati knjiga, već i kompletne zajednice okupljene oko njih.

"Momentalno postoji samo nekoliko 'velikih igrača', koji kontrolišu vezu čitalaca i svoje književnosti. U digitalnom svijetu, gdje svi mogu prenositi svoj ukus i profitirati od toga, suludo je da su čitaoci ograničeni na određene izdavače", stav je Džozefa Regala, izvršnog urednika Izdavačke kuće "Zola Books".

Ipak, naglašava da, na svu sreću, tehnologija neće zarobiti čitaoce u zatvorene sisteme.

Mnogi autori rado prihvataju alate budućnosti

"Digitalni alati omogućavaju svim strastvenim ljubiteljima književnosti da zastupaju svoje interese, bilo da su i sami autori ili izdavači, nezavisni prodavači ili čitaoci. Način na koji ljudi otkrivaju i dijele knjige, tek je u povojima", smatra Regal i navodi veb platforme Wattpad, Oyster i Scribd kao primjere raznovrsnosti i inovativnosti u tom smislu.

Mnogi autori rado prihvataju alate budućnosti i nalaze nove kreativne načine kako bi omogućili publici nova iskustva, a jedna od njih su personalizovane poruke autora njihovim obožavaocima, što nudi stranica Autography.

"Vjerujem da su potpisane e-knjige prava budućnost. Čitaoci obožavaju Autography i mogućnost kojom su ponudili, na primjer, meni kao autorki da potpisujem knjige obožavaocima, zaželim im srećan rođendan ili napišem posebnu posvetu", kaže književnica Eloiza Džejms, autorka romana "Three Weeks With Lady X".

Posljednjih nekoliko godina tehnologija i društvene mreže doživjele su eksplozivan rast te je nemoguće predvidjeti u kojem će se smjeru kretati nove forme čitanja. Čitaoci i pisci ipak smatraju da se jedna stvar nikad neće promijeniti.

"Čitaoci će i dalje uvijek i prije svega biti u potrazi za dobrom pričom. Definicija šta su knjige i šta mogu postati, nastaviće se razvijati, kao i način na koji čitaoci pronalaze knjige i uživaju u njima, formirajući nove virtualne zajednice", zaključak je Maris Kreizman, autorke popularnog bloga o književnosti "Slaughterhouse 90210".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije