Književnost

Izdanja iz RS na meti posjetilaca sajma knjiga u Beogradu

Izdanja iz RS na meti posjetilaca sajma knjiga u Beogradu
Izdanja iz RS na meti posjetilaca sajma knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Promocijom monografije "Finansijsko izvještavanje u javnom sektoru" Jelene Poljašević u petak je počeo program na štandu Republike Srpske na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Sa 25 originalnih naučnih radova i nastavnih publikacija predstavio se i Univerzitet u Banjaluci.

Govoreći o izdavačkoj djelatnosti Univerziteta, Milan Mataruga, predsjednik Komisije za izdavačku djelatnost, naglasio je da je ona veoma intenzivna i kvalitetna.

Rekao je da je upravo stoga Upravni odbor Univerziteta donio odluku da formira univerzitetsku knjižaru u kojoj će studentima, ali i stručnoj javnosti, biti dostupna sva izdanja Univerziteta, među kojima će biti monografija "Izvještavanje u javnom sektoru" autora Jelene Poljašević, koja je u petak prezentovana publici na štandu RS.

"Planiramo i osnivanje fonda iz kog će se finansirati štampanje ovih radova", rekao je Mataruga.

Na štandu RS u petak je predstavljena i kapitalna monografija "Srpska crkva u Velikom ratu 1914 - 1918", prva do sada objavljena sveobuhvatna istoriografska studija o stradanju Srpske crkve u Prvom svjetskom ratu.

Monografija pruža sveobuhvatni pregled stanja Crkve i njenog funkcionisanja tokom Prvog svjetskog rata, podatke o materijalnim razaranjima, a prije svega daje podatke o stradanjima sveštenika i o pojedinačnim sudbinama najvećeg broja sveštenika i monaha.

S obzirom na to da je školski dan bio u četvrtak, dan kasnije posjetioci su se mnogo lakše provlačili među štandovima, te pronalazili beletristiku ili stručnu literaturu koja im je neophodna. Interesovanje za štand RS ovih dana je na zavidnom nivou, a zanimljivo je bilo i na predstavljanju djela "Put Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog" u izdanju Društva za očuvanje baštine iz Gacka.

Ipak, događaj koji je privukao najviše pažnje bila je promocija romana nagrađenih na konkursu "Zlatna sova", Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Na ovom konkursu nagrađeni su "Noć na Uni" Ranka Risojevića, "Mramorna svadba" Gorana Šaule i "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović.

Pored brojnih promocija novih izdanja iz RS, Ferijalni savez RS (FERS) organizovao je studijsku posjetu Beogradu. U tradicionalnom projektu FERS ove godine učestvuje oko 150 mladih iz cijele RS, a programom su predviđeni posjeta sajmu, prijemi u Narodnoj skupštini, Predsjedništvu Srbije, na Univerzitetu u Beogradu, posjeta Istorijskom muzeju Srbije, kao i turistički obilazak Beograda.

Na štandu RS održano i pjesničko veče sa oko 50 autora

Na štandu RS promovisana je i knjiga "Ko lepi san" Nadežde Lazarević-Kovačević. To djelo, u izdanju "Besjede", svjedoči o zlatnom dobu građanske Banjaluke od 1929. do 1941. godine.

"Ova knjiga pokazuje jedno građansko, drugo lice Banjaluke, koja je poslije Otomanske imperije, u periodu Kraljevine, izrasla od jedne kasabe u ozbiljan srednjoevropski grad", rekao je Nenad Novaković, izdavač.

U ambijentu "Bašte sljezove boje" takođe je održano tradicionalno književno veče "Stihovima kroz baštu sljezove boje", gdje je svoje stihove govorilo oko 50 pjesnika iz RS, Srbije, Crne Gore i dijaspore.

I dok je Branko Ćopić sa postera koji je na jednom od zidova štanda sa srećnim osmijehom posmatrao pjesnike, Rajko Petrov Nogo podsjetio je na sumornu smrt ovog velikog književnika.

Nogo je kazao da je Ćopić bio veliki pisac na način kao što su bili veliki ruski pisci, te da je pred smrt patio od manije gonjenja, zbog svog senzibiliteta i svoje moći uživljavanja u život ljudi.

Sajam, čiji je počasni gost Kina, ove godine pozitivno su ocijenili kako brojni gosti, tako i književnici. Aleksandar Gatalica, dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Veliki rat", rekao je da mu se čini da je ovogodišnji sajam knjiga za nijansu bolji nego prethodni.

"Čini mi se da poslednjih godina pomalo opada trend lake literature i da na njeno mesto polako dolazi ozbiljnija literatura", rekao je Gatalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije