Književnost

Jedinstven simbol "Brankovog kola"

Jedinstven simbol "Brankovog kola"
Jedinstven simbol "Brankovog kola"

U najstarijoj srpskoj gimnaziji, čuvenoj Karlovačkoj, danas je svečano uručena prestižna nagrada "Brankovog kola""Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolju pjesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2014. godini, koja je pripala Dragani Kragulj i Dejanu Gutalju.

Nagrada koja se dodjeljuje već skoro pet decenija ravnopravno je pripala Dejanu Gutalju za knjigu izabranih pjesama "Tamno pseto samoće" i Dragani Kragulj za knjigu izabranih i novih pjesama "Kradljivica sna". Prilikom primanja nagrade, Dragana Kragulj je istakla značaj Branka Radičevića za doživljaj poezije i srpskog jezika.

Spriječen zbog bolesti da prisustvuje, Dejan Gutalj je poručio da ga ispunjava veliko zadovoljstvo što nagrada nosi ime mjesta u kojem se Branko školovao u najstarijoj srpskoj gimnaziji. U ime žirija, Nenad Grujičić, direktor "Brankovog kola", istakao je da koncept ravnopravnog nagrađivanja srpskih pjesnika ekavskog i ijekavskog izgovora donosi vidljive rezultate i ispunjava smisao simbola "Brankovog kola" iz Radičevićevog "Đačkog rastanka". Dodavši da se "Brankovo kolo" nametnulo kao apsolutni srpski parnas kojem se obraćaju i podršku traže mladi i stariji pjesnici sa mnogih strana. U čast nagrađenih, glumica Tatjana Mateša kazivala je antologijske Brankove "Vragolije", a operska pjevačica Svjetlana Đokić otpjevala kompoziciju "Pod prozorom" Josifa Marinkovića. Svoj prilog svečanosti dali su i raniji dobitnici nagrade "Stražilovo", mlađi pjesnici Dajana Petrović, Milan Rakulj i Saša Nišavić. Zapaženo mjesto imali su i talentovani đaci-pjesnici Karlovačke gimnazije Vanja Pejović i Uroš Kostić. Ovogodišnjim laureatima 44. "Brankovog kola" u septembru ove godine biće upriličeno samostalno pjesničko veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije