Književnost

Karajlić: U Sarajevu nije moguće reći ono što misliš

Karajlić: U Sarajevu nije moguće reći ono što misliš
Karajlić: U Sarajevu nije moguće reći ono što misliš

BANJALUKA - Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić, promovisao je u Banjaluci dopunjeno, šesto izdanje knjige "Fajront u Sarajevu" i naveo da je razočaran nedostatkom tolerancije i demokratije u svom nekadašnjem gradu.

Karajlić ističe  da mu je najzanimljivije to što  "srdžba još uvijek postoji".

"To je srdžba koja nas je uvela u rat, a sada je još samo malo dodata" - navodi  Karajlić i zaključuje  da bi Republika Srpska morala da "pomogne ljudima u Sarajevu da shvate kako  postoje neko ko ne misli kao oni".

Karajlić ističe da svugdje naiđe na ljude koji  misle drugačije, ali da tokom  diskusija,   ipak,  dođe do nekih opštih zaključaka.

"U Sarajevu je to drugačije. Ta  mržnja o kojoj je Andrić pisao u svom romanu `Gospođica` i u pismu iz 1920. godine - još uvijek je `na vlasti`, u  figurativnom smislu, pa je nemoguće razgovarati  s njima"  - navodi Karajlić. 

On ističe  da "u  Sarajevu imaju drugi način razmišljanja i da su mnogo  isključivi" te da ne može da živi  u gradu  kome nije moguće reći ono što misliš.

Karajlić smatra da je najveći problem sa sadašnjim Sarajevom to što je on još uvijek - simbol tog grada.

"Mnogi još uvijek Sarajevo vide kroz mene. Da današnje  Sarajlije  imaju nekoga ko će preuzeti moju ulogu -  ne bi me otjerali. Kada dođem, budim ih iz iluzije i shvataju da nisu ono što bi željeli da budu", navodi  Karajlić.

On najavljuje realizaciju novog projekta  "Nadrealna istorija“, koji će  ostvariti u saradnji sa Radio-televizijim Srbije, a govoriće o mladima i istoriji pred sarajevskki atentat.

Promociju  knjige "Fajront u Sarajevu" Nele Karajlić  održao je u parku "Petar Kočić".

Organizator promocije bio je "Pres Republike Srpska". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije