Književnost

Kina počasni gost beogradskog Sajma knjige

Kina počasni gost beogradskog Sajma knjige
Kina počasni gost beogradskog Sajma knjige

BEOGRAD - Ovogodišnji 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra, a zemlja počasni gost biće Kina.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz BiH, Francuske, Japana, Rusije, Austrije, Španije, NJemačke, Angole, Bjelorusije, Irana, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Velike Britanije, Holandije i Indije, koja će biti počasni gost sajma sljedeće godine. 

Predsjednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je na konferenciji za novinare da se Sajam održava pod sloganom "Vreme je za knjigu", koji nedvosmisleno govori o tome da je svako vrijeme pravo za knjigu i univerzalne vrijednosti. 

Avramović je naveo da će se na površini većoj od 30.000 metara kvadratnih predstaviti više od 450 direktnih izlagača od kojih, za sada, 33 iz inostranstva. 

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da će sajam imati bogat prateći program sastavljen od tribina, izložbi, predavanja i promocija, te da će prije svega biti u znaku tri događaja od značaja za srpsku kulturu: 200 godina od prvih Vukovih djela, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. 

Kada je riječ o počasnom gostu Sajma, kineski ambasador u Srbiji Li Mančang, istakao je u obraćanju na konferenciji za novinare da Kina pridaje vrlo veliku pažnju prijateljstvu dvije zemlje i ovom sajmu, na koji je poslala delegaciju od 200 članova. 

"Oko 100 kineskih izdavača predstaviće više od 5.000 najboljih publikacija - kojima će predstaviti kvalitet i savremena dostignuća Kine, a građane Srbije upoznati o staroj, ali i sa novoj Kini koja je počela da se otvara svijetu u posljednjih 30 godina", rekao je ambasador Li. 

Na izlagačkom prostoru Kine površine 630 metara kvadratnih između ostalog će biti predstavljeni i prevodi kineskih knjiga na srpski, ali i organizovane izložbe, među kojima i Izložba drevnog kineskog izdavaštva i štamparstva, a gosti sajma biće 15 najznačajnijih kineskih pisaca i naučnika. 

U okviru 59. Sajma knjiga biće dodijeljene tradicionalne nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dječju knjigu godine i najljepšu knjigu, za koje automatski konkurišu svi izdavači i učesnici. 

Biće uručena i nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodjeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije