Književnost

Klub književnika: Andrić, Kapor, Kiš i Tirnanić dobili svoj sto

Klub književnika: Andrić, Kapor, Kiš i Tirnanić dobili svoj sto
Klub književnika: Andrić, Kapor, Kiš i Tirnanić dobili svoj sto

BEOGRAD - U znak poštovanja prema velikim srpskim piscima, u "Klubu književnika" u Beogradu posvetili su jedan sto svojim nekadašnjim čestim i dragim gostima Ivi Andriću, Momi Kaporu, Danilu Kišu i Bogdanu Tirnaniću.

Tim povodom u "Klubu književnika" organizovano je druženje zaposlenih i gostiju, koji su iznosili svoja sjećanja na ovo boemsko mjesto, koje je nezaobilazan dio kulturnog identiteta srpske prijestonice.

Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, rekla je da je njen život sa suprugom bio i život sa "Klubom književnika" u koji su išli i u vrijeme blagostanja, ali i u besparici kada bi "jeli i pili na crtu".

"Momo je uvek prepričavao kako je davne 1964. godine sedeo ovde sa Ivom Andrićem. Kada je Ivo Kusalić, prvi vlasnik restorana, pitao Ivu Andrića šta želi da pojede i ponudio mu neka od jela, a Ivo je odgovorio da nije kopao i da mu donese čaj", prisjetila se Ljiljana Kapor.

Osnovan 1946. godine, "Klub književnika" bio je restoran društvene ishrane za pisce, gdje se po subvencionisanim cijenama hranila intelektualna elita Beograda.

Kroz restoran su prošli brojni književnici, diplomate i umjetnici, među kojim i Orson Vels, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Sofija Loren, Kirk Daglas, Romi Šnajder, Žan Pol Sartr, Vivijen Li, koji su prilikom dolaska u Beograd tražili da ih domaćini uveče vode u "Klub književnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije