Književnost

"Kočićeva nagrada" Slobodanu Jankoviću

BANJALUKA - Književnik i aforističar iz Banjaluke Slobodan Janković ovogodišnji je dobitnik "Kočićeve nagrade" za životno djelo na 49. "Kočićevom zboru", dok je nagrada "Zmijanče" pripala učeniku Osnovne škole "Sveti Sava" iz Rogatice Milanu Purkoviću.

Član žirija Luka Kecman rekao je da Janković iza sebe ima obiman opus od 49 djela, od kojih se dobar dio naslanja na kočićevski duh, posebno aforistički i satiričarski rad.

"Generalni zaključak žirija je da bi trebalo eliminisati prijavljivanje od institucija, kako bi se žiriju otvorilo široko polje da kandiduje književnike i od njih izabere pobjednika, čime će nagrada dobiti na specifičnoj težini", rekao je Kecman na otvaranju likovnog saborovanja "Zmijanje 2014" u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke.

On je rekao da bi u narednim "Kočićevim zborovima" trebalo da se jasno odvoji tradicionalno od kulturnog i umjetničkog.

"Naredne godine, za `50. Kočićev zbor` mora da se organizuje ozbiljan naučni skup o temi Kočićevog stvaralaštva. Ove godine smo uveli i takmičenje u besjedništvu, a sljedeće godine će da bude regionalnog karaktera", najavio je Kecman.

Prema njegovim riječima, Petar Kočić je među prvim domaćim književnicima u pripovijetku unio evropski okvir i dao joj sadržaj sa tematikom iz seoskog života, zbog čega bi i Kočićeva nagrada trebalo da se dodjeljuje tim tragom.

Nagrađeni Slobodan Janković, doktor medicinskih nauka, do sada je objavio 49 knjiga, među kojima su romani, pripovijetke, aforizmi, humoreske i satirične priče, a kao poznati aforističar prevođen je na ruski, njemački, španski, bugarski i makedonski jezik.

Njegova trilogija "Mjesečina nad Vrbljanima" dobila je nagradu "Kočićevo pero" od Zadužbine "Petar Kočić" Beograd-Banjaluka, a dobitnik je i nagrada "Stanko Rakita", "Zlatna Kaciga" i "Dragojlo Dudić".

Na likovnom saborovanju "Zmijanje 2014" u Bronzanom Majdanu, učestvuje osam likovnih umjetnika, a trajaće do 24. avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije