Književnost

Kočićeva riječ i dalje živi

Kočićeva riječ i dalje živi
Kočićeva riječ i dalje živi

BEOGRAD - Delegacija Zavičajnog društva „Zmijanje“, zvaničnici iz Republike Srpske, te srpski pjesnici položili su danas cvijeće i prislužili svijeće na grobu Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju Beogradu i ispred spomenika velikom piscu u Čuburskom parku.

Ministar saobraćaja Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik Zavičajnog društva „Zmijanje“ i potpredsjednik Organizacionog odbora 47. Kočićevog zbora, istakao je u besjedi ispred spomenika piscu  da "ponosna i prkosna Kočićeva riječ i dalje živi i njeguje rodoljublje".

Čubrilović je podsjetio na to da se  Kočić kao narodni tribun zalagao za veća prava seljaka, i slobodu srpskog naroda  koji je čamio pod austrijskom okupacijom, kao i za očuvanje srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta.

„Iako progonjen od austrijske vlasti, zatvaran i ponižavan, Kočić je javno propovijedao pravo na slobodu, samopredjeljenje i ujedinjenje svekolikog srpstva. I mi, Kočićevi poštovaoci, danas se borimo za iste principe, a ovo naše zajedničko okupljanje ovdje u Beogradu, ispred spomenika jednog od naših gorostasa, jednog od najblistavijih Krajišnika, pokazuje da smo ujedinjeni i da pronosimo i vaskrsavamo Kočićevu riječ“, poručio je Čubrilović.

Osim Čubrilovića, u delegaciji iz Republike Srpske su bili  direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović,predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva „Zmijanje“ Dragutin Ilić, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela  Pavlović,   te pjesnici Boro Kapetanović, Kristina Mrđa i Berislav Blagojević.

U okviru manifestacije „Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji“, večeras će u Udruženju književnika Srbije u Beogradu biti održano pjesničko veče u kojem će, osim  pjesnika iz Banjaluke, učestvovati i književnici iz Beograda Miloš Janković, Branislav Veljković i Mićo Cvijetić, te ruski pjesnik Andrej Bazilevski.

Večeri će prisustvovati i potomci Petra Kočića - Vesna Milišić sa kćerkom Natašom i sinom Stefanom, kao i besjednik ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" u Banjaluci akademik Matija Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije