Književnost

Kolege o Jovanu Ćirilovu, koji je preminuo u 84. godini

Kolege o Jovanu Ćirilovu, koji je preminuo u 84. godini
Kolege o Jovanu Ćirilovu, koji je preminuo u 84. godini

BEOGRAD - Jovan Ćirilov, srpski teatrolog i književnik, osnivač "Bitefa", čiji je život služio pozorišnoj umjetnosti, preminuo je u nedjelju u 84. godini, a njegovi poštovaoci i kolege navode da je gubitak nenadoknadiv.

"Ne samo u profesiji, nego i u životu, bio je veliki putnik i lutalica, neko ko se nije libio da posle povratka avionom iz neke svetske prestonice, istog trenutka sedne u lokalni autobus za najudaljeniju domaću varoš ako je čuo da se tamo dešava uzbudljivo pozorište. Ova njegova spremnost govori da mu je, iako je uz Miru Trailović bio kreator 'najelitnije' manifestacije srpske kulture, "Bitefa", bio stran svaki elitizam, svaki snobizam", kazao je pozorišni kritičar Ivan Medenica.

Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, izjavio je da je Ćirilov bio nesvakidašnja ličnost - "erudita, ljubitelj reči, posvećen i predan svojim širokim interesovanjima i ljudima sa kojima je želeo da ih deli".

"U jednoj svojoj pesmi Jovan opisuje šetnju s Krležom obalom Ciriškog jezera. Na Krležino pitanje koliko mu je godina, Jovan odgovara: O, zaista mnogo, trideset osam. Dovoljno vremena za nekoliko katedrala, kaže stari pisac. Pesma se završava pesimistično: Bez katedrala na vidiku, kaže glas pesnika, jer Jovan je bio i pesnik, što mu neće priznati kao što mu, za života, nisu priznavali mnogo šta. Biti svestran, biti homo univerzalis, u podneblju fah idiota, nije laka stvar", rekao je Gorčin Stojanović, umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Kao diplomirani filozof, Ćirilov u literaturu ulazi zbirkom poezije "Putovanje po gramatici" 1972, drugu zbirku naziva "Usamljena putovanja", a svoje prvo teatrološko djelo "Putovanje po pozorištu".

Na čelu JDP-a bio je od 1985. do 1999. godine, a prije toga, od 1956. dramaturg u tom pozorištu, kao i u "Ateljeu 212" od 1967. do 1985. godine.

Biće sahranjen u četvrtak u 14.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija povodom njegove smrti biće održana istog dana u 12 časova u JDP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije