Književnost

Kosta nagrada autorki Helen Mekdonald za memoare

Kosta nagrada autorki Helen Mekdonald za memoare
Kosta nagrada autorki Helen Mekdonald za memoare

LONDON - Memoari britanske autorke Helen Mekdonald u kojima je opisala kako se izborila sa tugom poslije iznenadne smrti svog oca tokom sokolarenja "H is for Hawk" dobitnik je Kosta nagrade za knjigu godine.

"H is for Hawk" je prošlog novembra dobila i prestižnu "Semjuel Džon" nagradu, a među devet finalista za Kosta nagradu izabrao ju je devetočlani žiri čiji je predsjedavajući bio pisac Robert Haris.

Mekdonald će dobiti ček od 35.000 funti (53.186 dolara) za svoju knjigu.

Haris je ocjenio da je njena knjiga ne samo priča o tugovanju već i biografija T.H. Vajta, autora popularnog romana "The Once and Future King" (prema kome je snimljen Diznijev crtać "Mač u kamenu") ali i priča o sokolarstvu.

U konkurenciji sa memoarima Mekdonaldove je bio roman Ali Smit "How to be both" koja poredi život tinejdžera iz 1960ih sa životom 15-vjekovnog slikara u Ferari, "Elizabeth is Mišing" prvi roman Eme Hili gdje je narator starija žena koja pati od demencije.

U užem izboru bio je i velški pjesnik Džonatan Edvards sa svojom kolekcijom "My Family and Other Superheroes" i autorka dječje knjige "Five Children on the Western Front" Kejt Sonders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije