Književnost

Kozić-Preradović: Vrijeme je da mladi autori progovore

Kozić-Preradović: Vrijeme je da mladi autori progovore
Kozić-Preradović: Vrijeme je da mladi autori progovore

Vrijeme je da mladi autori progovore, vrijeme je da im ne popuju i vrijeme je da budu svoji, riječi su kojima je danas književnica Stevka Kozić-Preradović podržala mlade pisce koji stvaraju na tlu Republike Srpske.

Osvrćući se na verbalni sukob koji se desio u srijedu na saopštenju imena dobitnika godišnje nagrade Udruženja književnika RS (UK RS) u Banjaluci, Kozić-Preradovićeva je napomenula da postoji dogovorni klan ili klanovi, te napomenula da dodjela priznanja kod nas nije dobro uređena.

Naime, ovo priznanje podijelili su književnici Ranko Risojević i Jovanka Stojčinović-Nikolić, koja je i predsjednica UK RS, a rasprava se povela onog momenta kada je pokrenuto pitanje kojim se kriterijima vodio žiri, s obzirom na to da roman Tanje Stupar-Trifunović "Satovi u majčinoj sobi", koji je ove godine bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, nije dobio priznanje.

Kozić-Preradovićeva dodaje da je i prošle godine reagovala kada je u pitanju godišnja nagrada Udruženja knjizevnika RS, jer smatra da nije moguće u žiriju za ovo priznanje imati recenzenta knjige.

"Ne smatram da su nagrađeni pisci loši, ali to ne znači da su njihove knjige te godine najbolje. Ne možete zažmiriti pred regionalnim priznanjima, koja su daleko šira, ako ništa tradicionalnija", istakla je ona.

Činjenica da je Stojčinović-Nikolićeva, koja je predsjednik UK RS, dobitnik nagrade ovog Udruženja, takođe je zaparala uši, kako piscima tako i javnosti. Ipak, ona tvrdi da, kao predsjednik UK RS, ima legitimno pravo da učestvuje na konkursu kao i svaki član UK RS.

"Pravilnik o dodjeli godišnje nagrade UK RS je u potpunosti ispoštovan. Žao mi je što mnogi ne znaju da je život 'veliki točak koji ponekada uzdiže, a ponekada gnječi'. Samo sam sigurna u jedno, a to je da pisac treba da napiše dobru knjigu, tako će knjiga prepoznati nagradu i obrnuto", istakla je Stojčinović-Nikolićeva.

Nagrađeni pisac Ranko Risojević podsjetio je da izuzetno cijeni domaće mlade autore i da, kad god za to ima priliku, o njima govori u afirmativnom smislu. On je, takođe, napomenuo i da za književnu scenu nije dovoljno samo napisati knjigu, već da mladi pisci moraju dolaziti na književne večeri, što im do sada nije bila praksa.

Na saopštenju nagrađenih autora u ponedjeljak je postavljeno i pitanje zašto "dva Ranka vladaju književnom scenom", a Ranko Pavlović, juče je istakao da ne želi da komentariše ove navode.

"Pisac treba da napiše djelo, a ne da razmišlja o tome kako će ga ko vrednovati. Na kraju je sve prepušteno sudu javnosti", kratko je kazao Pavlović.

Podsjećamo da je na proglašenju dobitnika godišnje nagrade UK RS zbog ovih pitanja došlo do žučne svađe između Duška Pevulje, predsjednika žirija, i Stupar-Trifunovićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije