Književnost

Krimići ukršteni sa zimskim radostima

Krimići ukršteni sa zimskim radostima
Krimići ukršteni sa zimskim radostima

Zimski sportovi se na prvi pogled ne čine kao tema koja bi se detaljno obrađivala ili bila na neki način zanimljiva u književnosti, ali kada se stvar malo detaljnije istraži može se naći dosta autora koji su u svojim djelima opisivali zimske sportske radosti.

Povodom nedavno završenih Olimpijskih igara u Sočiju, te kako bismo još ostali u sportskom duhu, "Guardian" je objavio listu književnih djela koja tematizuju zimske sportove: od karlinga, preko boba, pa sve do skijanja.

Na primjer, Robert Burns, slavni škotski pjesnik iz 18. vijeka, napisao je pjesmu "Tam Samson's Elegy" u kojoj se govori o karlingu, a posebno u petoj strofi u kojoj pjesnik upotrebljava i žargon ovog sporta.

Dječji klasik "Male žene" Luize Mej Alkot opet sadrži scenu klizanja na ledu, i to na zaleđenoj rijeci. Dok se glavna junakinja Džo i njena neostvarena ljubav Lori takmiče na ledu, mlađa sestra Ejmi propada kroz pukotinu i ozbiljno se razboli.

Američka spisateljica Edit Varton je, s druge strane, u svom romanu "Ethan Frome" zaključila priču samoubistvom protagonista, koji odlučuju okončati živote zajedničkim spuštanjem na sankama niz snježnu liticu.

T.S. Eliot u svojoj klasičnoj poemi "Pusta zemlja" spominje bob, dok Agati Kristi, kraljici kriminalističkih romana, u djelu "Sitafordska misterija" rasplet zavisi od toga može li ubica skijaškim trčanjem za 10 minuta preći šest milja, "što je poduhvat koji bi bio test i za olimpijske sportiste", ironično konstatuje "Guardian".

Takođe, nije iznenađujuće to što se u romanima Jana Fleminga o legendarnom agentu 007 pojavljuju brojni zimski sportovi.

Džejms Bond tako skija i bavi se biatlonom, a sve to u romanu "U službi Njenog veličanstva", u kojem je glavni negativac Blofeld skriven u alpskim planinama.

Skijanje, i to spust, može se naći i u djelima Džejmsa Saltera, američkog pisca, koji se prije književne karijere bavio vazduhoplovstvom, odnosno radio kao pilot. Salter je napisao scenario za skijaški film "Downhill Racer" sa Robertom Redfordom u glavnoj ulozi, a takođe je napisao i brojne eseje o skijanju.

O hokeju je, pod pseudonimom Kleo Birdvel, pisao ugledni američki pisac Don Delilo, dok je o umjetničkom klizanju cijeli roman napisao veliki čileanski pisac Roberto Bolano. Njegov debitantski roman bavi se opsesijom muškarca zaljubljenog u prelijepu klizačicu. Klizanje se takođe spominje u Dikensovom "Pikvikovom klubu", ali i "Ani Karenjini" Lava Tolstoja, te Selindžerovom "Lovcu u žitu".

Sportsko takmičenje iz književnosti

Istina je da umjetnost nije sport, ali su slikari priliku za osvajanje olimpijskog zlata imali sve do 1948. godine.

Naime, nakon uspjeha prvih modernih Olimpijskih igara išlo se s vizijom u kojoj se spajaju umjetnost i sport, pa je pokrenuta i kampanja u tom smjeru. Ideja je 1906. godine bila predstavljena članovima Olimpijskog odbora i predstavnicima umjetničkih udruženja, te je zaključeno kako će biti održana takmičenja u pet kategorija: arhitekturi, književnosti, muzici, slikarstvu i kiparstvu, ali da mora biti riječ o djelima inspirisanim sportom.

Pored najbolje volje, ideja nije zaživjela do kraja, pa je 1954. donesena konačna odluka da se u budućnosti na Olimpijadi održavaju samo izložbe, što je i do danas ostalo tako, uprkos povremenim neuspješnim pokušajima povratka umjetnosti na takmičenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije