Književnost

Lajpcig - grad pisane riječi

Lajpcig - grad pisane riječi
Lajpcig - grad pisane riječi

Ljubitelji knjige iz cijelog svijeta okupili su se u četvrtak naveče u njemačkom gradu Lajpcigu, kako bi prisustvovali otvaranju jednog od najstarijih i najprestižnijih sajmova, posvećenih pisanoj riječi.

Ugledni lajpciški sajam ima dugu tradiciju i važi za izuzetno važnu međunarodnu manifestaciju, koju svake godine posjeti oko 170.000 posjetilaca. Susjednu Srbiju predstavlja sedam autora, dok su u fokusu izdanja iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Svojim izdanjima će se predstaviti i izdavačka kuća Zadužbina "Petar Kočić", Banjaluka - Beograd, čija će djela biti izložena na štandu Srbije, ali i na štandovima drugih izdavača iz Njemačke i regiona, sa kojima Zadužbina ima dugogodišnju saradnju, koja će na neki način biti i jedini predstavnik Republike Srpske.

S mapom u rukama brojni posjetioci sajma prvi dan su iskoristili i za razgledanje ovog grada, pa su posjete bile najbrojnije bankama, školama, kafićima i galerijama.

Novii stari autori, i isto tako novi i neki stari naslovi, biće u fokusu njemačke i svjetske javnosti tokom četiri dana. Izlagači, odnosno izdavači iz 43 zemlje, predstaviće mnoštvo novih izdanja.

Pored Njemačke, sajam po tradiciji organizuje i gost-domaćin. Ove godine to je Švajcarska koja je Lajpcigu, u znak zahvalnosti, poklonila 40 crvenih klupa, koje su u međuvremenu osvanule na raznim lokacijama njemačke "kulturne i književne prijestonice".

Posjetioci, autori i izdavači pozvani su da klupe, s knjigama u rukama, testiraju.

Prvo veče, kao i prethodnih godina, odmah po otvaranju dodijeljena je nagrada za evropsko razumijevanje, koja je otišla u ruke publicisti iz Indije Pankaju Mišri. Njemu je pripala i novčana nagrada u vrijednosti od 150.000 evra.

Književnica Kirsten Boje dobitnica je nagrade "Lućs", koja se dodjeljuje za djela namijenjena mlađoj publici.

Do kraja sajma, koji će se završiti ove nedjelje, očekuju se i gosti iz inostranstva. Oni koji imaju tu privilegiju da budu posjetioci Lajpciga moći će da vide, ali i da se upoznaju sa Kolumom Mekanijem, Margrit de Mor, Sajmonom Beketom, Arne Dal i Hakan Neser.

Za razliku od frankfurtskog, drugi sajam knjige u Njemačkoj je sve vrijeme otvoren za posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije