Književnost

Lenjin u društvu Šekspira i Agate Kristi

Lenjin u društvu Šekspira i Agate Kristi
Lenjin u društvu Šekspira i Agate Kristi

MOSKVA - Otac boljševičke revolucije Vladimir Iljič Lenjin našao se na petom mjestu UNESCO liste najprevođenijih autora ikad, visoko iznad po književnosti čuvenijih Rusa - Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji je na 17. mjestu, i Lava Nikolajeviča Tolstoja, na 24. mjestu.

U prvoj petorci, inače, dominiraju Englezi: najpoznatija spisateljica krimića Agata Kristi je ubjedljivo najprevođenija, tvorac neprevaziđenih pozorišnih komada Vilijam Šekspir je na trećem mjestu, dok je na četvrtom spisateljica za djecu Enid Blajton.

Drugi na UNESCO listi je pionir naučne fantastike, Francuz Žil Vern, dok je najpoznatiji američki autor horor fantastike Stiven King na devetom mjestu.

"Kraljice ljubavnih romana", Engleskinja Barbara Kartland i Amerikanka Danijel Stil, zauzele su šesto i sedmo mjesto, a najpoznatiji pisci bajki ikad - Danac Hans Kristijan Andersen i njemačka braća Grim, Jakob i Vilhem, našli su se na osmoj, odnosno desetoj i 11. poziciji.

Osim Lenjina, koji je prije svega bio revolucionar i političar, još jedan lik kojem književnost nije zanimanje zauzeo je visoku poziciju - papa Jovan Pavle II rangiran je kao 22.

Riječ je o podacima UNESCO elektronske baze podataka u kojoj se nalazi više od dva miliona naslova, 500.000 autora iz 148 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije