Književnost

Linije putuju u Lajpcig

Linije putuju u Lajpcig
Linije putuju u Lajpcig

RS će se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu predstaviti knjigom "Linije".

Ta publikacija, koja sadrži izbor iz savremene književnosti RS, a riječ je o dvojezičnom, srpsko-njemačkom izdanju, juče je predstavljena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS, koja je i izdavač.

Koncept izdanja je sličan publikacijama koje su priređivane u prethodne dvije godine za predstavljanje na međunarodnim sajmovima, a u "Linijama" je zastupljeno 11 autora koji su stilski i generacijski vrlo raznoliki, jer za cilj imaju prikazivanje raznovrsnosti literarne scene u RS. Istovremeno, objavljena su i imena pisaca, predstavnika RS u Lajpcigu, a to su književnici Jovanka Stojčinović-Nikolić i Berislav Blagojević.

"Veliki je značaj ovakvih publikacija, jer omogućuju kontaktiranje od strane književnih agenata i veoma je važno da se predstavimo što bolje, koliko je to u ovim uslovima moguće. Bićemo u prilici da vidimo i neka nova stremljenja i ostvarimo neke nove kontakte", naveo je Blagojević, koji je dobitnik prestižne nagrade "Borislav Pekić" za 2012, te istakao da je ovo šansa da se ukaže i na neke druge vrijednosti koje RS ima.  

I Ljiljana Petrović-Zečić, direktor NUB RS, insitucije koja je organizator nastupa, je istakla da će predstavljanjem u Lajpcigu nastojati da, kroz knjige i brošure koje su pripremili, dodatno promovišu kulturnu baštinu RS. Pokrovitelj predstavljanja RS na sajmu, koji će trajati od 14. do 17. marta, je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je za troškove izdvojilo 16.000 KM.

"Interes je da se na sajmovima afirmišu književnici i to je razlog što smatramo da u fokus interesovanja treba staviti autorovo djelo. Takođe, više ćemo se fokusirati i na prevodilaštvo, kako bi što veći broj naših autora bio preveden na neke od stranih jezika", kazala je Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS, i dodala da je Ministarstvo zainteresovano i za otvaranje rezidencijalne kuće pisaca, koju bi pohodili autori iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije