Književnost

Ljilja Petrović-Zečić: Smrt u Veneciji, sjajna novela

Ljilja Petrović-Zečić: Smrt u Veneciji, sjajna novela
Ljilja Petrović-Zečić: Smrt u Veneciji, sjajna novela

Veliki sam ljubitelj magičnog realizma i u časovima odmora potražim Markesa, Saramaga, Amada, ali vrlo rado ću zaviriti i u postmodernizam preko romana i novela fantastičnog Umberta Eka. A opet, kada bih govorila o omiljenoj knjizi, zasigurno bi bila "Smrt u Veneciji" Tomasa Mana. To je jedna sjajna novela koju je Man napisao godinu dana poslije boravka u Veneciji kao fascinaciju jedanaestogodišnjim poljskim plemićem.

Posljednjih godina opčinjena sam japanskim piscem Harikijem Murakamijem, koji je u izuzetnom romanu "Norveška šuma" (nostalgičnoj drami o seksualnosti i gubitku) stvorio lik mladića Vatanabea rastrzanog između dvije žene - Naoko, opasne i mračne strane, i Midori, nježne i sposobne da se suoči sa životnim promjenama. Poslije čitanja "Norveške šume" ovi likovi se teško zaboravljaju.

"Ćutanje je teško samo onima koji ne misle." Ovo je Andrićeva misao koju često koristim u posljednje vrijeme.

NUB RS nastoji da ide u korak s prevodima svjetske produkcije i teško se može desiti da se pojavi neki bestseler, a da se za vrlo kratko vrijeme ne nađe na policama biblioteke. Jedini problem je nedovoljan broj primjeraka zbog finansijskih ograničenja. Moja preporuka bi bio savremeni italijanski pisac Nikolo Amaniti ("Kako bog zapoveda", "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom", "Zabava može da počne", "Ja i ti").

Preporuka za roditelje: neka djeca ne odrastu, a da ne pročitaju "Tajni dnevnik Adrijana Mola", knjiga je pogodna za više razrede osnovne škole.

Što se tiče filma, to je "Služio sam engleskog kralja" u režiji češkog režisera Jiržija Mencla, a po romanu sjajnog češkog pisca Bohumila Hrabala.

Ljilja Petrović-Zečić, direktorka NUB RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije