Književnost

Ljosa: Čovjek koji čita je manje podložan manipulacijama

Ljosa: Čovjek koji čita je manje podložan manipulacijama
Ljosa: Čovjek koji čita je manje podložan manipulacijama

Čak i sa 78 godina, nobelovac Mario Vargas Ljosa ne posustaje.

Nakon što se početkom godine pojavio na madridskoj sceni u "Los cuentos de la peste", prilično slobodnoj adaptaciji "Dekamerona" od Bokača, svi su pomislili da želi da se okuša i u glumačkim vodama. No, slavni književnik tvrdi da poslije tog glumačkog izleta više neće biti isti.

"A, ne, ne. Moja glumačka karijera je već okončana. Bilo je to jedno nevjerovatno iskustvo, koje me obogatilo, nikad u životu nisam osjetio takav strah i tremu", rekao je Ljosa.

Priznao je, ipak, da je to bilo krajnje neobično iskustvo, jer svi mi tokom života poželimo, s vremena na vrijeme, da budemo neko drugi, da živimo nekim drugim životom, bar nakratko.

"Za ljude poput mene, koji su čitav život proveli pišući fikcije, postati lik iz nečije fikcije je bilo zaista fantastično iskustvo", kazao je Ljosa.

Ovaj peruanski pisac postao je poznat nakon objavljivanja romana "Grad i psi", uslijedila su brojna djela koja postaju bestseleri, a posebnu slavu mu je donijela knjiga "Avanture nevaljale djevojčice". Nobelova nagrada za književnost ovom piscu je pripala 2010. godine. Iako već u poznim godinama, s nestrpljenjem je iščekivan i njegov novi roman "Diskretni heroj", koji je objavljen krajem prošle godine.

Sam Ljosa kaže da je to djelimično socijalni roman, napisan kao posljedica pojave nove srednje klase, koja je nastala posljednje dvije decenije u Latinskoj Americi. On sam voli da kaže da roman prikazuje savremeno društvo u njegovom rodnom Peruu.

U najnovijem romanu Ljosa se prilično odmakao od političkog zamaha, koji je karakterisao njegove prethodne romane.

"Kada sam bio mlađi, bio sam dosta pod uticajem Sartra. Sartr je govorio da su ratovi činovi, a da je književnost ta koja može da promijeni istoriju. Danas,  ne mogu reći da književnost ne može promijeniti ništa, ali činjenica je da je socijalni i politički efekat književnosti daleko teže kontrolisati nego što sam to ranije mislio. Nekada sam mislio da možete direktno uticati na neke stvari svojim pisanjem. Danas mislim da je to bilo potpuno pogrešno", napomenuo je slavni pisac.

No, dodaje da, ipak, ne misli da književnost nema uticaja na život.

"Najbitnije je da kod čitalaca stvorite taj kritički stav. Jer, čovjek koji dosta čita, koji cijeni kulturu, daleko je manje podložan manipulacijama i daleko više shvata koje su opasnosti tih manipulacija. Dakle, i dalje vjerujem u posvećenost književnosti, ali ta moja vjera nije više dogmatska kao što je to ranije bila", kaže on.

Ispričao je da je, kada je bio mlađi, biti umjetnik bilo krajnje dramatično, jer ste, na neki način, bili izolovani od ostatka svijeta.

"Imao sam osjećaj da sam marginalan, i ako biste se usudili da organizujete svoj život oko te umjetničke vokacije, bili biste potpuno odvojeni od svijeta. Danas se sve to mijenja, posebno u većim i naprednijim zemljama, pa čak i u mojoj Limi, gdje danas nije čudno biti slikar, muzičar ili pjesnik. I njima je danas teško, ali nije nemoguće", naveo je on.

Smatra da se nedostatak književne kritike danas i te kako osjeti, kao i da je ona nekada bila najbitnija stvar za jedan roman.

"Međutim, današnji romani su površni, dobro urađeni, 'ispolirani', ali to nije književnost, to je samo zabava. Pročitao sam neke od takvih romana i zaista su dobro urađeni. Međutim, problem tih romana jeste što vam ne ostaju u sjećanju, nema nikakvog uticaja u političkom ili ideološkom smislu", smatra on.

Ipak, sve ovo ne sputava Ljosu, koji je i dalje veoma angažovan. Pored svojih romana, on redovno piše kolumnu za list "El Pais" i radi na mnogim drugim projektima.

"Projekata mi ne nedostaje, ono što mi nedostaje je vrijeme. Mislim da je najbitnije biti aktivan i živ do samog kraja. Ono što me u životu užasava jesu ljudi koji se boje poraza i zbog toga se ne usuđuju raditi ništa. S druge strane, smrt nije nešto što me užasava. To je prirodno okončanje svega. Ali, bitno je biti živ do zadnjeg momenta. Dakle, zato sam angažovan na projektima, raznim stvarima, jer to je moj način da budem živ i da iskoristim sve fantastične mogućnosti koje život nudi", zaključio je Ljosa.

Izbor iz bibliografije:

"Avanture nevaljale djevojčice"

"Grad i psi"

"Keltov san"

"Diskretni heroj"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije